Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Archeológovia robia 3D rekonštrukcie zaniknutých hradov

ilustračné foto
ilustračné foto

NITRA – Trojrozmerné modely hradov a hrádkov vedia vytvoriť slovenskí archeológovia. Doteraz ich majú zhruba 20, urobiť jednu rekonštrukciu trvá aj pol roka. V digitálnej podobe sa dajú nanovo postaviť ruiny i zaniknuté hrady.

Archeológovia takto zrekonštruovali napríklad zaniknutý hrad v Topoľčiankach alebo Mačací zámok, ktorý stál v 13. storočí v priestoroch dnešného nitrianskeho sídliska Chrenová. Na svoju 3D podobu čaká napríklad aj hrádok severne od Branču pri Nitre. „Okolie Nitry bolo posiate takýmito lokalitami – hrádok bol napríklad aj v Hrnčiarovciach alebo pod hradom Jelenec v lokalite Studený vrch,“ povedal riaditeľ Archeologického ústavu SAV v Nitre Matej Ruttkay.

O hrádkoch väčšinou nie sú žiadne písomné pramene, preto sa presne nevie, kto v nich sídlil, zväčša to však boli správcovia kráľovského majetku. Archeológovia by chceli postupne trojrozmerne zdokumentovať všetky takéto ruiny v Ponitrí a získať tým predstavu o vzhľade tohto územia v stredoveku. „Chceme zachytiť ich súčasný stav, aby naši potomkovia v budúcnosti vedeli povedať, že v roku 2011 tam boli tieto a tieto kamene, pretože to naozaj ide do takých detailov, že každý kameň je tam presne zdokumentovaný,“ podčiarkol Ruttkay.

V týchto dňoch začalo v rámci Archeologického ústavu SAV fungovať Centrum excelentnosti. Na trojročný projekt získali vedci takmer štyri milióny eur zo štrukturálnych fondov. Projekt je zameraný najmä na technické dovybavenie pracovísk informačno-komunikačnými technológiami a prístrojmi ako je magnetometer alebo SD skener.

Veľký 3D skener zakúpia archeológovia prostredníctvom verejného obstarávania niekedy v apríli alebo máji 2011, jeho cena je okolo 180 tisíc eur. „S menším skenerom už robíme dlhšiu dobu a máme veľmi pekné výsledky. Tam ide spravidla o skenovanie rôznych nádob, keramických výrobkov, kachlíc, nie je však vhodný napríklad na šperky,“ povedal Ruttkay a dodal, že dokumentácia formou 3D skenovania je oveľa presnejšia ako klasická, keď sa nálezy zakresľujú. Trojrozmerné vyobrazenia zaujímavých nálezov spolu s fotografiami plánujú archeológovia budúci rok zverejniť na svoje webovej stránke.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu