Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Diaľničný most pod Spišským hradom je asi prekliaty

Nešťastný most: Pri jeho stavbe zahynul človek. Teraz nefunguje, ako má. Zobraziť galériu (7)
Nešťastný most: Pri jeho stavbe zahynul človek. Teraz nefunguje, ako má.

SPIŠ – Diaľničný most pod Spišským hradom je akoby prekliaty. Počas výstavby na ňom zahynul jeden muž a ďalší sa ťažko zranil. Most aj tak postavili a sprevádzkovali rekordne rýchlo. Rekordne rýchlo ho však aj zatvorili. Dodávateľ stavby urobil vážnu chybu.

Na diaľnicu pod Spišským hradom sa vodiči tešili. Vedie popri frekventovanej a nebezpečnej ceste. Na výstavbu tohto úseku mali dodávatelia len o niečo viac ako rok. Diaľnica musela byť hotová do parlamentných volieb. „Práce pokračovali veľmi rýchlo,“ povedal starosta neďalekých Bijacoviec Ján Pivovarníček. „Chlapi pracovali aj v sobotu a v nedeľu.“ Najťažším úsekom diaľnice pod Spišským hradom bol oceľový oblúkový most. „Bude to doslova umelecké dielo,“ vytešoval sa ešte pred rokom vtedajší generálny riaditeľ Národnej diaľničnej spoločnosti Igor Choma.

Most si však vyžiadal život 54-ročného muža z Čadce. Spolu s kolegom natieral na vysokozdvižnej plošine mostnú konštrukciu. Čosi sa uvoľnilo a obaja spadli medzi kovové tyče. O rok mladší kolega skončil v nemocnici s vážnymi zraneniami. Chlapi na stavbe vtedy nehovorili o ničom inom, len o príliš krutých termínoch na dokončenie diaľnice.

Pár dní pred voľbami uviedli diaľnicu do takzvaného predčasného užívania. Prvé praskliny na vozovke sa objavili už po mesiaci. Nasledovalo obmedzenie rýchlosti a koncom septembra aj úplné zatvorenie diaľničného úseku. „Príčiny poškodenia povrchovej vrstvy sú hlbšie,“ tvrdí dnešný generálny riaditeľ Národnej diaľničnej spoločnosti Alan Sitár. „Použitý drenážny systém sa ukázal ako absolútne nevhodný.“ NDS stavbu reklamovala a dodávateľ – Doprastav a.s., diaľničný most opravil. „Vo svete sa tento drenážny systém používa bežne. Tu to nefungovalo,“ ospravedlňuje svojich kolegov výrobno-technický riaditeľ akciovej spoločnosti Doprastav Alexander Menihart, ktorý zároveň odmieta predvolebné politické tlaky na dodržanie termínu dokončenia úseku. Minister dopravy Ján Figeľ si však myslí, že pri stavbe diaľnic majú dodávatelia uprednostniť kvalitu pred termínmi. „Voľby nemôžu byť kritériom pre otváranie diaľnic. Potom platíme dvakrát.“
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu