Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Miera empatie s bolesťou druhého má závisieť aj od rasy

ilustračné foto
ilustračné foto

WASHINGTON - Miera empatie s bolesťou druhého človeka údajne záleží aj na rase. Napríklad ľudia svetlej pleti sa lepšie vžijú do situácie ďalšieho belocha ako do situácie človeka tmavej pleti postihnutého bolesťou. Podľa spravodajskej stanice CNN o tom v časopise Current Biology informujú talianski vedci.

Keď človek pozrie alebo len pomyslí na niekoho, komu napríklad niečo ťažkého spadlo na nohu, jeho nervový systém reaguje podobne, ako keby bol sám zranený na rovnakom mieste, píše CNN. Vedci teraz prišli s tým, že mieru empatie s bolesťou ovplyvňuje rasa druhého človeka.

Vedci testovali Talianov a osoby afrického pôvodu, ktorým dali sledovať klip, na ktorom sú pichané ihly do modelov rúk ľudí svetlej a tmavej pleti. Potom merali aktivitu nervového systému na rovnakých miestach testovaných ľudí.

"Belosi viac reagovali na bolesť bielych ako čiernych modelov a černosi reagovali viac na bolesť čiernych modelov," uviedol profesor Alessio Avenanti z Bolonskej univerzity.

Ľudia museli reagovať aj na klipy, na ktorých sú ihlami prepichované modely rúk nafarbené na červeno. Belosi i černosi aj u tejto zámerne neprirodzene upravenej ruky reagovali s väčšou empatiou ako v prípade, keď pozorovali bolesť človeka inej rasy ako vlastnej. To podľa vedcov naznačuje, že nedostatok empatie v predchádzajúcich prípadoch súvisel s farbou kože, a nie iba s odlišným vzhľadom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu