Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Španielski vedci naklonovali býka na zápasy!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

MADRID - Španielski vedci ako prví v Európe a pravdepodobne aj na svete naklonovali druh býka, ktorý bol vyšľachtený pre zápasy v aréne. Španielsky odborník na veterinárne genetiku Vicente Torrent dnes čierneho býčka, ktorý sa narodil v utorok, svetu predstavil.

Klon váži takmer 25 kilogramov a dostal meno Got, čo v katalánčine znamená pohár (v španielčine vaso), po svojom otcovi, plemennom býkovi Vasitovi. Vasito naopak v španielčine znamená pohárik, ale jeho nositeľ sa príchodu svojej kópie na svet nedočkal; uhynul už v marci.

Jeho faktickou matkou je jatočná krava. Náhradná matku je dojnica frízskeho plemena.

V najbližšej dobe, možno aj hodinách, sa na rovnakom statku v Melgar de Yuso (na juhovýchode Španielska) očakáva príchod na svet ďalšieho klonu, ktorý je bratom Gota po otcovi. Jeho matkou je tiež Frisijská krava. Tretí klon by mal prísť na svet v auguste, ale jeho matka patrí k plemenu špeciálne vyšlachtenému pre býčie zápasy.

Sedmnásťčlenný tím španielskych vedcov dúfa, že Got bude prejavovať rovnakú divokosť ako jeho genetický predchodca Vasito. Na projekte pracovali tri roky a podarilo sa im predstihnúť niekoľko podnikov v Spojených štátoch.

Výskumný projekt vznikol pôvodne s cieľom zabrániť vyhynutiu ohrozených druhov. Najprv sa tím pokúšal naklonovať rysa iberijského, ale bez úspechu. Neskôr sa bádatelia rozhodli pre býka plemena vyšlachteného pre Koridu, pretože pre nich bolo omnoho jednoduchšie získať vzorky.

Vedci vo svete už vytvorili klony mnohých zvierat, najprv ovce Dolly v roku 1996 a potom ďalších.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu