Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Boje o Košice!

Boje o Košice
Boje o Košice

KOŠICE - Klub vojenskej histórie Cassoviacorps Košice usporiada dňa 1. mája 2010 pri príležitosti 65. výročia ukončenia druhej svetovej vojny v spolupráci s inými elitnými klubmi vojenskej histórie zo Slovenska a Čiech v priestoroch bývalej magnezitky na Ťahanovciach historickú ukážku dobových bojov BOJE O KOŠICE 1945/2010.

Obyvateľom Košíc a všetkým záujemcom, hlavne mládeži, by sme chceli aspoň sčasti ukázať spôsob boja obidvoch bojujúcich strán z roku 1945, kedy boli nemecké vojska v defenzíve, neustále pod tlakom Červenej armády, priblížiť verejnosti spôsob života tej doby, jej dobovú techniku a symbolicky pripomenúť a vzdať úctu všetkým, ktorí pri oslobodzovaní nielen Košíc, ale aj celého Slovenska, prišli o to najcennejšie.

V ukážke, v ktorej bude použité enormné množstvo pyrotechnických efektov a cvičnej (slepej) munície, vám predstavíme dobovú pásovú, kolesovú a leteckú techniku. Sprostredkujeme vám pohľad na jedinečnú, a vôbec prvýkrát na Slovensku takto viditeľnú repliku nemeckého tanku Panther, ktorý sa síce bojov o Košice nezúčastnil, ale priblíži nám techniku tej doby.

Ďalej sa budete môcť vynadívať na dva kusy legendárneho tanku T34, repliku tanku Hetzer, dva kusy polopásového vozidla Sdkf 251 a kolesového vozidla Sdkf 222, množstvo nemeckých a ruských diel, legendárnu Kaťušu a množstvo inej techniky, ktorá bude prekvapením.

Ukážky sa zúčastní aj päť lietadiel košickej leteckej skupiny Retro Sky Team. Náš klub organizuje v rámci svojej histórie už tretiu ukážku (2008-boje o Bačkov, 2009-boje o Dargov) a participuje aj na ostatných top historických ukážkach v rámci Slovenska a neustále dvíha úroveň kvality na reenactmentovej scéne Slovenska.

Presvedčiť sa o tom budete môcť aj na budúci rok, kedy zrealizujeme najväčšiu historickú rekonštrukciu bojov, aká na Slovensku ešte nebola ani rozsahom, ani kvalitou a podľa našich spolupracujúcich klubov ani tak skoro nebude. Chystáme približne 60 kusov kolesovej, pásovej a leteckej techniky a viac ako 500 bojujúcich.

Ďalej sa náš klub bude už aj v tomto roku zameriavať na rekonštrukciu dobovej pásovej a leteckej techniky a na prípravu pozemku na zrealizovanie stavby vojenského múzea a priľahlého dobového airparku, kde sa budú môcť návštevníci aj povoziť, a to nielen na dobovej pásovej a kolesovej technike, ale budú mať možnosť si aj polietať priamo nad miestami najväčších bojov na Slovensku práve v spomínaných dobových lietadlách.

 

Týmto sa na vašu účasť na našej ukážke 1. mája 2010 tešíme.

Prístup na bojisko je už od 10:00 hod., ukážka začína o 12:00 hod.

Vstup je pre všetkých voľný.

 

Chceli by sme vás zároveň týmto požiadať o dodržiavanie príkazov usporiadateľskej služby, polície a organizátorov, aby sme si týmto zážitkom pokojne pripomenuli tieto historické udalosti minulej doby.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu