Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Multivitamíny môžu zvyšovať riziko rakoviny prsníka

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Mnoho ľudí užíva multivitamínové doplnky v nádeji, že im pomôžu čeliť ochoreniam. Najnovšia štúdia však zistila, že staršie ženy užívajúce multivitamíny, môžu byť náchylnejšie na rozvinutie rakoviny prsníka ako ženy, ktoré ich neužívajú.

Štúdia publikovaná v American Journal of Clinical Nutrition však poukazuje iba na spojitosť medzi užívaním multivitamínov a rakovinou prsníka a nedokazuje fakt, že by tieto výživové doplnky priamo prispievali k rozvoju ochorenia. Výskumníci však uvádzajú, že je z biologického hľadiska možné, aby mali multivitamíny takýto vplyv, a pravdepodobná súvislosť je preto "hodná ďalšieho výskumu".

Zistenia pochádzajú z desať rokov trvajúcej štúdie, ktorej sa podrobilo viac ako 35-tisíc Švédok vo veku od 49 do 83 rokov, pričom žiadna zo žien na začiatku výskumu rakovinou netrpela. Počas približne desiatich rokov rakovinu prsníka diagnostikovali 974 ženám. Vedci zistili, že ženy, ktoré na začiatku štúdie užívali multivitamíny, mali o 19 percent vyššie riziko rozvinutia rakoviny, ako tie, ktoré vitamínové doplnky neužívali. Brali pritom do úvahy aj faktory ako vek, výskyt spomínaného ochorenia v rodine, hmotnosť, príjem ovocia a zeleniny, cvičenie, fajčenie či pitie.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu