Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Verní muži sú podľa vedcov múdrejší

ilustračné foto
ilustračné foto

LONDÝN - Verní muži sú podľa zistenia vedcov chytrejší, dokážu sa totiž lepšie prispôsobiť evolučnej novinke, ktorú podľa nich vernosť predstavuje. O článku, ktorý vyšiel v odbornom časopise Social Psychology Quarterly, informoval britský server Daily Mail.

Evolučný psychológ Satoši Kanazawa z Londýnskej ekonomickej školy zistil, že čím je muž múdrejší, tým menej je pravdepodobné, že bude podvádzať svojho životného partnera.

Jeho teória vychádza z predpokladu, že muži boli vždy "mierne polygamní". To sa však v súčasnosti zmenilo a podľa Kanazawa je sexuálny život s jediným partnerom pre mužov "evolučnou novinkou". Podľa jeho teórie sa inteligentní ľudia skôr prispôsobia tlaku evolúcie.

Z toho vyplýva, že muži, ktorí sa nedokážu ovládnuť, podľahnú pokušeniu a podvedú svojich partnerov, sú hlúpejší. "Teória predpokladá, že inteligentnejší muži si viac vážia verného sexuálneho vzťahu ako ich menej inteligentní vrstovníci," vysvetlil Kanazawa.

Teória sa však žiadnym spôsobom nevzťahuje na ženy, od ktorých sa vo všetkých spoločnostiach, vrátane tých polygamných, žiadala vždy vernosť jednému partnerovi.

Výskum poukázal aj na to, že inteligentní ľudia majú menšiu tendenciu veriť v boha a majú menej konzervatívne názory. Oslovení ľudia, ktorí o sebe tvrdili, že nie sú vôbec nábožní, dosiahli priemerného skóre v teste IQ 103, "veľmi nábožní" ľudia získavali skóre okolo 97. Múdrejší ľudia sú podľa Kanazawa otvorení novým myšlienkam, kým relatívne menej inteligentné osoby tiahnu k viere, čo je podľa štúdie pozostatok evolučnej histórie.

Zo vzorky mladých ľudí mali tí, ktorí o sebe tvrdili, že sú "veľmi liberálni", priemerné skóre IQ 106. Priemer tých, ktorí o sebe tvrdili, že sú "veľmi konzervatívni, bol však len 95.

Kanazawa výsledok vysvetľuje tým, že konzervatívne a sebecké postoje sú z pohľadu evolúcie primitívnejšie, zatiaľ čo nezištný a liberálny svetonázor je pokročilejší a inteligentnejší.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu