Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Najvzácnejšia československá známka – kuriozita Bratislavských zberateľských dní

Najvzácnejšia československá známka Zobraziť galériu (2)
Najvzácnejšia československá známka

V dňoch 5. – 6. 6. 2009 v Incheba Expo Bratislava prebieha 6. ročník veľtrhu Bratislavské zberateľské dni. Na veľtrhu sa prezentujú exponáty z oblastí: filatelia, filokartia, numizmatika, minerály, telefónne karty, drobné starožitnosti, ale i ďalšie zberateľské odvetvia.

Cieľom je poskytnúť zberateľom priestor pre kúpu a výmenu zberateľských artefaktov, ponúknuť verejnosti pohľad na unikátne zberateľské kúsky a udržať zberateľské zanietenie pre budúce generácie, čo je podporené aj tým, že mladí zberatelia do 12 rokov majú bezplatný vstup na veľtrh. Bratislavské Zberateľské Dni sú pre verejnosť otvorené 5. 6. 2009 od 9:00 do 18:00 a 6. 6. od 9:00 do 16:00.

Najvzácnejším exponátom, ktorý majú návštevníci možnosť si pozrieť je unikátna československá známka poistená na rekordných 10 miliónov CZK. Kvôli nedostatku nových známok československého štátu, bola na staré zásoby rakúskych známok aplikovaná pretlač „Pošta československá 1919“.

Na niekoľko exemplárov sa dostala prevrátená pretlač a zachoval sa len jeden takýto kus. V roku 1928 známku vydražili za 32 000 korún, čo bola v tom čase hodnota troch domov. Na istú dobu zmizla a v päťdesiatych rokoch ju socialistický režim zabavil a predal do poštového múzea v Prahe. V roku 1968 bola na svetovej výstave PRAGA 1968 vyhlásená za najvzácnejšiu poštovú známku Československa.

Po revolúcii 1989 reštituenti žiadali o navrátenie známky do vlastníctva. V roku 1996 ju kúpil pán Pytlíček s podmienkou, že ju nasledovných 10 rokov nesmie nikde vystaviť. O známku prejavila záujem americká investičná spoločnosť a ponúkla za ňu 1 000 000 dolárov. Pán Pytlíček ponukám odolal s tým, že „Slováci a Česi sa nebudú na unikátny kúsok spoločnej histórie chodiť pozerať do USA“.

Známka bola po prvýkrát vystavená v Prahe v roku 2006. V roku 2008 bola súčasťou prehliadky svetových filatelistických rarít v New Yorku a vystavili ju aj v poštovom múzeu vo Washingtone. Počas Bratislavských Zberateľských dní po prvýkrát príde na Slovensko. V rámci výstavy bude majiteľ známky prezentovať podpisovať mimoriadnu publikáciu Najvzácnejšie poštové známky Československa. V jej prílohe sa nachádza aj spomínaná známka na zlatej fólii.

Známku vyrazila v striebre a zlate Mincovňa Kremnica v limitovanej sérii 100 kusov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu