Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Robina Hooda chudobní až tak nemilovali

EDINBURGH - Škótsky expert objavil doteraz neznámy stredoveký zápis vyjadrujúci negatívny postoj voči legendárnemu Robinovi Hoodovi, ktorého príbeh o tom, ako bohatým bral a chudobným dával je súčasťou britského folklóru.

Podľa latinského textu asi z roku 1460, ktorý sa podarilo nájsť Julianovi Luxfordovi z univerzity v St Andrews, Robin a jeho skupina "zamorili" časti Anglicka "nepretržitými lúpežami." Expert na stredoveké rukopisy uviedol, že "článok namiesto tradičného vykresľovania ako obľúbeného hrdinu naznačuje, že Robin Hood a jeho veselí muži v skutočnosti neboli až takí obľúbení."

Ako dodal, text je ojedinelým prejavom záporného posudzovania zbojníka žijúceho niekedy v 13. storočí a poskytuje zriedkavé dôkazy na podporu cirkevného postoja voči nemu. V latinskom texte obsahujúcom len 23 slov sa uvádza: "V tom čase sa podľa ľudovej mienky objavil istý zbojník prezývaný Robin Hood a jeho komplici, ktorí zamorili Sherwood a iné zákonov poslušné oblasti Anglicka nepretržitými lúpežami."

Informovala o tom BBC.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu