Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Žena (26) absolvovala obľúbenú vlasovú kúru: Strašná diagnóza, odborníci VARUJÚ pred týmito produktami

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

TURNISKO – Dvadsaťšesťročná žena nemala v minulosti žiadne zdravotné problémy, no po návšteve kaderníctva ju trikrát náhle začali trápiť bolesti chrbta a horúčky. Okrem toho bojovala so záchvatmi vracania a hnačky. Ukázalo sa, že napokon utrpela akútne poškodenie obličiek.

Lekári, ktorí v správe uverejnenej v The New England Journal of Medicine informovali o hroznom prípade, uviedli, že jeden z produktov použitých počas kaderníckej úpravy pravdepodobne spôsobil poškodenie jej orgánov. V júni 2020, apríli 2021 a júli 2022 žena navštívila ten istý kadernícky salón v Tunisku, aby absolvovala populárnu brazílsku keratínovú vlasovú kúru, ktorá chemicky vyrovnáva vlasy na dlhú dobu. Počas každej návštevy žena pocítila pálenie na temene hlavy.

Žena (26) absolvovala obľúbenú
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Po návrate domov začala zvracať, trápila ju hnačka, horúčka a bolesti chrbta. Lekári zistili, že mala tiež zvýšené hladiny kreatinínu v krvi, čo je znakom toho, že jej obličky nefungujú správne. Okrem toho mal v moči krv. Našťastie sa funkcia obličiek ženy rapídne zlepšila, takže vedľajšie účinky sa zdajú byť aspoň v jej prípade krátkodobé. Podľa správy kaderníčka ošetrila ženine vlasy vyrovnávacím krémom obsahujúcim chemikáliu nazývanú kyselina glyoxylová. Kyselina sa absorbovala cez jej kožu, dostala sa do obličiek a spôsobila poškodenie.

Ani bezpečnejšia alternatíva nie je v poriadku

Pri takomto vyrovnávaní vlasov sa používa chemikália na zníženie krepovatenia a vyrovnanie štruktúry vlasov. Zvyčajne to trvá niekoľko mesiacov, kým nenarastú nové vlasy, ktoré nahradia už ošetrené vlasy. Na vlasy sa zvyčajne aplikuje roztok na vyrovnanie vlasov a následne kaderníčka použije fén alebo žehličku, aby prípravok zafixovala. Historicky sa pri tejto procedúre používala toxická chemická látka formaldehyd, ktorá bola v Európe zakázaná.

Kyselina glyoxylová sa považuje za potenciálne bezpečnejšiu alternatívu produktov na vyrovnávanie vlasov, hoci nedávna štúdia naznačila, že to nemusí byť úplne tak. Vedci zistili, že z 26 pacientov v Izraeli s poškodením obličiek jedenásť užilo produkty obsahujúce deriváty kyseliny glykolovej, chemickej látky, ktorá sa v pečeni rozkladá na kyselinu glyoxylovú.

Žena (26) absolvovala obľúbenú
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Výsledky výskumu sú alaramujúce

Aby ďalej preskúmali, či by kyselina glykoxová mohla viesť k poškodeniu obličiek, lekári zapojení do prípadu 26-ročnej ženy vykonali laboratórny experiment na myšiach. Na chrbty piatich myší naniesli prípravok na vyrovnávanie vlasov, ktorý obsahoval 10 percent kyseliny glyoxylovej, a ďalším piatim hlodavcom, ktorí poslúžili ako kontrolná skupina, naniesli na chrbát vazelínu. Vedci nasledujúci deň analyzovali moč myší. Tie, ktoré mali na chrbte krém na vyrovnávanie vlasov, mali v moči „predĺžené“ kryštály chemickej zlúčeniny nazývanej monohydrát šťavelanu vápenatého.

Žena (26) absolvovala obľúbenú
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

John Bucher, vedúci vedecký pracovník na dôchodku z amerického Národného inštitútu zdravia, ktorý sa na výskume nezúčastnil, pre Live Science povedal: „Je známe, že ľudia metabolizujú kyselinu glyoxylovú na kyselinu šťaveľovú, ktorá viaže vápnik za vzniku kryštálov šťavelanu vápenatého. Ak sa tieto kryštály nahromadia na dostatočne vysoké hladiny, môžu spôsobiť poškodenie obličiek a viesť k hláseným symptómom.“ Myši vystavené vlasovému produktu mali tiež po 28 hodinách výrazne vyššie hladiny kreatinínu v krvi ako myši s vazelínou na chrbte. Vedci zistili, že v obličkách mali tiež husté usadeniny monohydrátu šťavelanu vápenatého.

„Glyoxylová kyselina bola patentovaná a nedávno zavedená do produktov na vyrovnávanie vlasov ako zdanlivo bezpečnejšia alternatíva k prípravkom obsahujúcim formaldehyd,“ uviedli výskumníci. Povedali však, že prípad ženy by mohol naznačovať, že používanie kyseliny glyoxylovej v produktoch na vyrovnávanie vlasov je nebezpečné. „Vzhľadom na možnú toxicitu lokálnej kyseliny glyoxylovej je potrebné sa vyhnúť výrobkom obsahujúcim túto zlúčeninu a navrhujeme, aby boli stiahnuté z trhu,“ dodali lekári.

Viac o téme: VýskumVlasová kúraPoškodenie obličiekKyselina glyoxylová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu