Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Pod ľadovým povrchom v Antarktíde sa ukrývajú vzácne nálezy: Žiadny dôvod na radosť však nie je, varujú vedci

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ANTARKTÍDA – Nová štúdia varuje, že v dôsledku klimatických zmien by sa pod ľadovým povrchom Antarktídy mohlo každý rok potopiť 5 000 meteoritov. To by vedcov pripravilo o dôležité informácie o našej slnečnej sústave.

Pomocou umelej inteligencie, satelitných pozorovaní a projekcií klimatických modelov tím výskumníkov zo Švajčiarska a Belgicka vypočítal, že na každú desatinu stupňa zvýšenia globálnej teploty vzduchu zmizne z povrchu ľadovej pokrývky v priemere takmer 9 000 meteoritov. Táto strata má veľké dôsledky, pretože meteority sú jedinečné vzorky mimozemských telies, ktoré poskytujú pohľad na pôvod života na Zemi a formovanie Mesiaca.

Pod ľadovým povrchom v
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Profimedia)

Do roku 2050 sa v dôsledku topenia ľadovcov stratí asi štvrtina z odhadovaných 300 000 až 800 000 meteoritov v Antarktíde. Vedci predpokladajú, že do konca storočia by sa ich počet mohol zvýšiť. Pri súčasných teplotách vedci predpokladajú, že každý rok sa potopí až 5 000 antarktických meteoritov. Harry Zekollari, ktorý spoluviedol štúdiu publikovanú v časopise Nature Climate Change, preto vyzýva na veľké medzinárodné úsilie na zachovanie vedeckej hodnoty meteoritov. „Musíme urýchliť a zintenzívniť úsilie o obnovu antarktických meteoritov. Strata antarktických meteoritov je podobná strate údajov, ktoré vedci zbierajú z ľadových jadier z miznúcich ľadovcov – keď zmiznú, zmiznú aj niektoré tajomstvá vesmíru,“ povedal.

Meteority sú úlomky z vesmíru, ktoré poskytujú jedinečné informácie o našej slnečnej sústave. Asi 60 percent meteoritov nájdených na našej planéte dopadlo práve na územie Antarktídy. Meteority sa pre svoju tmavú farbu rýchlejšie zohrievajú na slnku. Keď sa toto teplo prenesie z meteoritov na ľad, môže to spôsobiť lokálne topenie, čo vedie k potopeniu meteoritov pod povrchom ľadovej pokrývky. Keď meteority vstúpia do ľadovej pokrývky, dokonca aj v malých hĺbkach, už ich nemožno odhaliť, a preto sú pre vedu stratené. So zvyšujúcou sa atmosférickou teplotou sa zvyšuje aj povrchová teplota ľadu, čím sa strata zintenzívňuje.

Viac o téme: VýskumMeteorityNález AntarktídaKlimatická kríza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu