Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Klimatické ciele Európskej únie nie sú udržateľné, tvrdí Robert Fico

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Klimatické ciele Európskej únie obsiahnuté v takzvanej Zelenej dohode (Green Deal) nie sú udržateľné, povedal dnes slovenský premiér Robert Fico. Dodal, že plánuje podporiť prípadné návrhy na obmedzenie ich praktických dopadov. Šéf slovenskej diplomacie Juraj Blanár zase praktický zákaz výroby spaľovacích motorov v schválenej podobe označil za diktát.

"Budem podporovať všetky rozumné kroky, ktoré budú limitovať nezmyselné klimatické ciele, ktoré nás dusia. Nie sme schopní konkurovať krajinám ako Čína a Vietnam, India, Brazília, kde také vysoké klimatické ciele nastavené neboli," vyhlásil Fico pred poslancami Európskeho výboru slovenskej snemovne.

archívne video

Lesy sú dôležité v boji s klimatickou zmenou, uviedol minister pôdohospodárstva Vlčan (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Zelená politika pre Európu má EÚ nasmerovať k viacerým hlavným cieľom, medzi ktoré patrí zníženie emisií skleníkových plynov najmenej o 55 percent do roku 2030 oproti hodnotám z roku 1990 a do polovice storočia dosiahnuť uhlíkovú neutralitu.

"Všetky veci týkajúce sa zákazu výroby spaľovacích motorov vnímame ako nezmyselný diktát, ktorý oslabuje konkurencieschopnosť Európskej únie. Tým nechcem povedať, že sme proti tomu, aby sme presadzovali zelenú energiu. Ale musí to ísť ruka v ruke, pretože ten vzduch, ktorý tu máme, nie je len náš európsky, ale je aj americký a čínsky," povedal pred poslancami slovenskej snemovne Blanár, ktorý v parlamente predniesol výročnú správu o členstve Slovenska v EÚ.

Automobilový priemysel je hlavným motorom ekonomiky Slovenska, ktoré je v prepočte na obyvateľa najväčším výrobcom vozidiel na svete. V krajine majú svoje závody štyria výrobcovia automobilov. K nim pribudne továreň automobilky Volvo, ktorá plánuje na východnom Slovensku montovať elektromobily. Európske normy počítajú s tým, že od roku 2035 bude v členských krajinách únie prakticky nemožné zaobstarať si nový automobil na benzín či naftu.

Viac o téme: Robert FicoEurópska úniaKlimatické cieleKlimatická krízaZelená dohoda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu