Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Lekár varuje pred „tichou fázou“ rakoviny: V žiadnom prípade neignorujte tieto základné príznaky

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

CAMBRIDGE – Rakovina sa nie vždy ohlási zjavnými príznakmi. Je to preto, že mnohé formy tejto choroby v počiatočných štádiách ticho číhajú. Ako ale vysvetlil odborník, práve odhalenie rakoviny počas tejto „tichej fázy“ vám môže zaistiť lepšiu šancu na jej prekonanie.

Profesor Justin Stebbing, odborník na biomedicínske vedy z Anglia Ruskin University, v článku uverejnenom na portáli The Conversation vysvetlil, že zatiaľ čo aj tiché formy rakoviny môžu byť niekedy agresívne a rýchlo napredovať, iné môžu zostať nečinné roky alebo dokonca desaťročia. „Niektoré druhy rakoviny prostaty, prsníka a štítnej žľazy sa napríklad často vyvíjajú pomaly bez zjavných príznakov,“ upozornil. Zároveň apeluje na ľudí, aby nezabúdali na preventívne vyšetrenia, vďaka ktorým môžu lekári odhaliť rakovinu dostatočne včas. Dôležité je tiež sledovať symptómy.

Lekár varuje pred „tichou
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Rakovina krčka maternice

Pri rakovine krčka maternice často dochádza ku krvácaniu medzi menštruáciami, ale aj po sexe či po menopauze. Okrem toho sa toto ochorenie prejavuje aj bolesťou počas sexu či dokonca v pokoji v oblasti panvy, informuje Mayo Clinic. Netreba preto zabúdať na pravidelné prehliadky u gynekológa.

Rakovina prsníka

Ak tento typ rakoviny včas podchytíte, šanca na uzdravenie je skutočne veľká, píše WHO. Preto by ste nemali ignorovať hrčky na prsníkoch ani zhrubnutie v prsnom tkanive. Rovnako treba dávať pozor na zmenu veľkosti alebo tvaru prsníka. Krvavý výtok z bradavky, vyrážka na koži v okolí prsníka či zmeny vo farbe a tvare bradavky tiež môžu signalizovať túto zákernú chorobu. Rakovina prsníka sa však môže prejaviť aj ako hrudka či opuch v podpazuší.

Lekár varuje pred „tichou
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Rakovina hrubého čreva

Ako informuje britská organizácia Cancer Research UK, ak sa tento typ rakoviny diagnostikuje včas, úspešne sa podarí vyliečiť až 90 percent prípadov. Medzi symptómy patrí krvácanie z konečníka, pretrvávajúce črevné problémy, nevysvetliteľná strata hmotnosti, únava, ale aj bolesť v žalúdku.

Rakovina pľúc

Fajčiari sú na tento typ rakoviny najnáchylnejší, informuje Mayo Clinic. Medzi príznaky rakoviny pľúc patrí napríklad nový kašeľ, ktorý nezmizne ani po čase, bolesť v hrudi, vykašliavanie krvi (aj v malom množstve), chrapot, dýchavičnosť či sipot. Rakovina pľúc však hrozí aj takzvaným pasívnym fajčiarom, teda ľuďom, ktorí priamo nefajčia, no vdychujú dym z cigariet.

Rakovina kože

Keď sa hovorí o prevencii rakoviny, mnohí zabúdajú na najväčší orgán svojho tela – kožu. Podľa neziskovej organizácie Cancer Council treba dávať pozor na výskyt nových znamienok a znamienok, ktoré sa zväčšujú. Rovnako netreba ignorovať ani znamienka meniace svoju farbu či povrch. Ak vás znamienka svrbia alebo dokonca krvácajú, neváhajte kontaktovať špecialistu.

Lekár varuje pred „tichou
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Ďalšie príznaky, ktoré treba poznať

Hoci niektoré druhy rakoviny nejaký čas nevykazujú žiadne príznaky, iné príznaky, ktoré sa objavia, môžu byť nejasné a ľahko zameniteľné za benígne problémy. „Únava, nevysvetliteľná strata hmotnosti a pretrvávajúca bolesť patria medzi nešpecifické symptómy, ktoré môžu signalizovať základnú malignitu,“ povedal Stebbing. Takéto príznaky však mnohí ignorujú, čo vedie k oneskorenej diagnóze a následnej liečbe. Je preto dôležité sledovať svoje telo a každú nezvyčajnú zmenu konzultovať so všeobecným lekárom.

Viac o téme: RakovinaPrevenciaPríznaky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu