Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Vedci opísali zvláštnu neurologickú poruchu: Bežné tváre sa ľuďom javia ako démonické! Takto to vyzerá

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

HANOVER - Keď sa pozeráme na tváre iných, sme presvedčení o tom, že vnímame úplnú realitu a presne vidíme, ako tieto osoby vyzerajú. Lenže ľudské vnímanie môže byť ovplyvnené a skreslené zriedkavou neurologickou poruchou, známou ako PMO. Vedcom sa po prvý raz podarilo takýto spôsob vizualizácie.

Prosopometamorphopsia (PMO) je mimoriadne zriedkavá porucha, o ktorej bolo publikovaných len približne 75 správ. A to je aj dôvod, prečo o nej veľa nevieme. Osoby, u ktorých sa prejavuje, vidia črty tváre iných ľudí skreslene a spôsob takéhoto vnímania je rozdielny. Môže ísť napríklad o tvar, veľkosť alebo polohu tvárových čŕt. Vizualizovať obraz, ktorý ľudia s PMO vidia, môže byť preto náročné. „V iných štúdiách o tomto stave nedokážu pacienti s PMO posúdiť, ako presne vizualizácia ich skreslení zobrazuje to, čo vidia,“ uviedol Antônio Mello, ktorý sa zaoberal touto problematikou a viedol tím vedcov z Dartmouth College, vo vyhlásení.

V štúdii zverejnenej v časopise The Lancet analyzovali unikátny prípad 58-ročného Victora Sharraha, ktorý videl skreslené tváre iba pri osobnom styku, ale prostredníctvom fotografie na obrazovke alebo papieri ich vnímal bez akéhokoľvek skreslenia. Vedcom sa tak naskytla príležitosť presne zistiť, čo vidí. Na tento účel urobili fotografiu tváre istého človeka, ktorý potom vstúpil do miestnosti aj osobne. Pacienta požiadali, aby porovnal rozdiely medzi skutočnosťou a obrazom. Tím tak dostal možnosť upraviť fotku, aby zodpovedala jeho skreslenému vnímaniu. A až keď uvideli výsledok, pochopili, prečo muž opisoval tváre ľudí ako „démonické.“

Autori štúdie dúfajú, že ich zistenia pomôžu lekárom lepšie diagnostikovať PMO a pochopiť, čo ich pacienti prežívajú. Zároveň to môže pomôcť znížiť počet nedostatočných alebo nesprávnych diagnóz, ktoré sú definované ako psychiatrické a nie neurologické. Pozorovaný pacient totiž videl ľudí, ktorí vyzerali ako démoni, ale v jeho prípade nešlo o žiadne bludné predstavy a nemyslel si, že tieto bytosti sú skutočne v jeho blízkosti. „Od viacerých ľudí s PMO sme počuli, že psychiatri im diagnostikovali schizofréniu a predpísali im antipsychotiká. Ich stav je ale problémom zrakového systému,“ povedal člen tímu Brad Duchaine. „Nie je nezvyčajné, že ľudia, ktorí majú PMO, nehovoria o svojom probléme s vnímaním tvárí. Obávajú sa totiž, že ostatní si budú myslieť, že takéto skreslenie je prejavom psychickej poruchy. Je to však problém, ktorému ľudia často nerozumejú,“ dodal.

Viac o téme: VýskumNeurologická poruchaDémonické tváreProsopometamorphopsia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu