Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Ľudí budia dunivé zvuky, odborník prišiel so šialenou teóriou: Za všetko môžu sexuálne orgie TÝCHTO tvorov!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

TAMPA BAY – Nervózni obyvatelia Tampa Bay na Floride sa snažia vysvetliť záhadné basové tóny, ktoré sa v noci rozliehajú po ich domoch a oberajú ich deti o spánok. Odborník prišiel s teóriou, ktorá mnohých pobavila. Zdá sa však, že tajomné zvuky vydávajú ryby.

Šialené teórie, s ktorými prišli miestni obyvatelia, majú široké spektrum – od tajných nočných operácií na neďalekej vojenskej základni až po nočný klub či dokonca prichádzajúce mimozemské lode. Miestny vedec však verí, že pozná zdroj mätúceho hluku: páriace sa ryby, informuje britský denník The Guardian. James Locascio z námorného laboratória a akvária v Sarasote nainštaloval v tejto oblasti námorné mikrofóny, aby potvrdil svoju teóriu. Je si takmer istý, že čudný fenomén súvisí s výskumom, ktorý vykonal pred takmer dvoma desaťročiami v meste na západnom pobreží Floridy Cape Coral.

Jeho predošlé experimenty potvrdili, že dunivý zvuk vydávajú páriace sa ryby druhu Pogonias cromis. „Učiteľka prírodných vied na dôchodku mi dovolila tri mesiace používať jej zadnú verandu,“ povedal pre americký denník New York Post. „Pre môj výskum to bolo veľmi produktívne. Tento týždeň som jej zavolal a prvýkrát sme sa po 18 rokoch rozprávali. Povedal som jej, že znova pracujem na tom istom,“ dodal. Locascio uviedol, že zvuky počas zimného obdobia párenia môžu dosiahnuť až 165 decibelov. Keď zvuky vydáva viacero rýb súčasne, sú počuteľné aj na súši.

Niektorí sa spočiatku teórii o rybách posmievali, pretože nedokázali pochopiť, že za nejasné dunivé  rytmy sú zodpovedné páriace sa živočíchy. „Vibrácie sú stále viac a viac rušivé, takže nastal čas konať,“ uviedla v popise kampane na GoFundMe obyvateľka Tampa Bay Sara Healyová, ktorá doposiaľ vyzbierala 2 620 dolárov (2 433 eur) na Locasciovo testovanie. Locascio dodal, že zhromažďovanie údajov by mohlo byť veľkou výzvou, no dúfa, že už čoskoro bude môcť obyvateľom ukázať, že jeho teória je skutočne pravdivá.

Viac o téme: RybyPárenieZvukyFlorida
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu