Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Hororová smrť: Vraha popravili novou metódou, v agónii umieral desiatky minút! Toto boli jeho posledné slová

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Profimedia/Getty Images)

ALABAMA - Odsúdený vrah sa údajne stal pokusným králikom štátu Alabama, ktorý zaviedol nový spôsob usmrcovania väzňov. Ten spočíva v nasadení dýchacej masky s dusíkom. Mnohí boli proti tomuto kroku a tvrdia, že sa tak americký štát vrátil späť do minulosti.

Päťdesiatosemročný Kenneth Eugene Smith bol vo štvrtok 25. januára o 20:25 vyhlásený za mŕtveho. Popravili ho vo väzení podaním čistého dusíka cez tvárovú masku. Svedkovia uviedli, že trpel v agónii celkovo 22 minút. "Dnes večer sa pričinením Alabamy ľudskosť vráti o krok späť," povedal odsúdený chvíľu predtým, ako sa nadýchol plynného dusíka. "Odchádzam s láskou, pokojom a svetlom. Ľúbim vás. Ďakujem, že ma podporujete. Milujem vás všetkých," dodal smerom ku svojej rodine, ktorá popravu sledovala cez okno komory smrti.

Kancelária generálneho prokurátora štátu Alabama očakávala, že Smith po vdýchnutí plynu rýchlo stratí vedomie, no podľa očitých svedkov sa tak nestalo. Triasol sa a zvíjal na vozíku, šklbal hlavou dopredu a dozadu približne dve minúty po podaní plynu. Päť až sedem minút pred smrťou ťažko dýchal. Jeho duchovný poradca nazval popravu nechutnou a povedal, že väzeň niekoľko minút bojoval. "Dnes večer sa v štáte Alabama rozpútalo veľké zlo," povedal reverend Jeff Hood. 

Pokusný králik

Smithova smrť je prvým prípadom použitia novej metódy popravy v USA od zavedenia smrtiacej injekcie v roku 1982. Bol jedným z dvoch mužov odsúdených za nájomnú vraždu Elizabeth Sennettovej v roku 1988. Prokurátori tvrdia, že vraždu si objednal jej manžel Charles, ktorý bol zadlžený a chcel získať jej životné poistenie. Krátko po tom, ako ho označili za podozrivého, sa však zabil. John Forrest Parker, druhý muž odsúdený za vraždu, bol popravený v roku 2010. Sám Smith mal byť popravený ešte v roku 2022, jej vykonávateľ mu ale nevedel zaviesť kanylu do žily na vstreknutie smrtiacej látky. Jeho právnici bojovali za to, aby ho zachránili. Argumentovali tým, že štát sa z neho snažil urobiť pokusného králika pre experimentálnu metódu usmrtenia. Úrady uviedli, že plynný dusík spôsobí bezvedomie v priebehu niekoľkých sekúnd a smrť v priebehu niekoľkých minút.

Svet sa pozerá

Sudcovia Najvyššieho súdu hlasovali, aby umožnili dokonanie popravy. "Keďže sa im nepodarilo zabiť Smitha na prvý pokus, Alabama si ho vybrala za svojho pokusného králika, aby otestovala metódu popravy, o ktorú sa predtým nikto nepokúsil," napísala sudkyňa Sonia Sotomayorová, ktorá s podaním dusíka nesúhlasila. Vo svojom stanovisku napísala, že Alabama udržiava svoj protokol o vykonaní popravy v tajnosti a zverejnila iba značne zredigované informácie. 

Hororová smrť: Vraha popravili
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Profimedia)

Rodina zavraždenej si vydýchla

Pred popravou strávil Smith čas s rodinou a reverendom Hoodom. Jeho posledným jedlom bol steak, opekané zemiaky, toasty a vajcia so steakovou omáčkou, aj keď väčšinu z toho už nebol schopný zjesť. V deň popravy odmietol zjesť raňajky a obed. Vedenie väznice mu nariadilo, aby od 16:00 až do svojej smrti pil iba čisté tekutiny. Smith telefonoval so svojou manželkou a synmi Stevenom Tigglemanom a Michaelom Bryantom, ktorí boli tiež prítomní na poprave. 

Charles Sennett Jr., syn zosnulej Elizabeth Sennettovej, ktorú popravený zavraždil, pre televíziu WAAY-TV povedal, že Smith musí zaplatiť za to, čo urobil. "Niektorí z tých ľudí tam vonku hovoria: ‚Nemusí takto trpieť.‘ On sa nepýtal mamy, či chce takto trpieť. Urobil to. Bodol ju, viackrát." Podľa guvernéra Alabamy Kaya Iveyho bola poprava spravodlivosťou pre Elizabeth. "Modlím sa za to, aby jej rodina mohla po všetkých tých rokoch celú záležitosť uzavrieť a vyrovnať sa s touto veľkou stratou," vyhlásil Ivey.

Viac o téme: VrahVäzeňPopravaAlabamaKenneth Eugene Smith
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu