Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Vedci odhalili nečakanú črtu PSYCHOPATOV: Pozrite sa na svoje prsty! Máte ich takéto?

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BAZILEJ - Vedci analyzovali prsty dobrovoľníkov, ktorí trpia diagnostikovanými psychiatrickými problémami. Chceli totiž zistiť, či by mohla ich diagnóza súvisieť s nejakými vonkajšími znakmi. O svojich prekvapujúcich zisteniach informovali v odbornom časopise The Journal of Psychiatric Research.

Medzinárodný tím vedcov pozoroval prsty psychiatrických pacientov. Týmto spôsobom sa snažili zistiť, či by mohla dĺžka prstov súvisieť s ich psychiatrickou diagnózou. Nakoniec dospeli k záveru, že pozorovaní účastníci, ktorých ukazováky boli kratšie ako prstenníky, mali väčšiu pravdepodobnosť diagnostikovania psychiatrickej poruchy, informuje magazín Men's Journal

Vedci odhalili nečakanú črtu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Tí, ktorí majú nižší pomer 2D:4D (kratší ukazovák a dlhší prstenník) sú známi aj tým, že sa u nich častejšie prejavujú črty temnej triády a agresívneho správania. Temná triáda zahŕňa machiavelizmus, narcizmus a psychopatiu. Vo zverejnenej správe sa uvádza, že ľudia, ktorí mali vysoké skóre na jej škále, dosiahli aj vysoké skóre v oblasti psychickej odolnosti a športového výkonu, ale aj v rôznych typoch negatívnych psychosociálnych a psychologických výsledkov vrátane netolerancie neistoty, citlivosti na úzkosť, bezcitného afektu a medziľudskej manipulácie. 

Do štúdie bolo zapojených 80 dobrovoľníkov, z toto 44 trpelo psychiatrickými problémami. Ďalších 36 osôb nemalo diagnostikované žiadne psychické ochorenie. Analýza ich rúk odhalila že "v porovnaní so zdravými jedincami mali pacienti s klinicky diagnostikovaným psychiatrickým problémom častejšie kratší ukazovák a dlhší prstenník". Tiež sa zistilo, že nižšie pomery 2D:4D boli spojené s vyššími prejavmi temnej triády. 

Vedci odhalili nečakanú črtu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Hlavný autor štúdie psychiater Serge Brand z Univerzity v Bazileji ale upokojuje ľudí s kratšími ukazovákmi, aby nemali obavy, pretože ide o pomerne častý jav. Nižší pomer 2D:4D sa podľa neho spája aj s prenatálne vyšším obsahom testosterónu a nižšou expozíciou estrogénu počas prvého trimestra fetálneho štádia. "Čím viac dospelý účastník trpel príznakmi psychopatológie, tým viac to súviselo so skutočnosťou, že bol v prenatálnom období života vystavený vyšším koncentráciám testosterónu a nižším koncentráciám estrogénu," vysvetlil Brand. V tejto súvislosti je dôležité pochopiť, že pomer dĺžky prstov ako ukazovateľ špecifickej expozície prenatálnym pohlavným steroidom by sa nemal chápať ako nezvratný osud človeka. 

Viac o téme: RukaPrstyPsychopat
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu