Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Experti z NASA prehovorili o stratenom asteroide: Zasiahne v roku 2024 Zem?

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - Za posledný mesiac sa viackrát objavili informácie o tom, že predtým stratený asteroid 2007 FT3 by mohol tento rok zasiahnuť Zem. Novinári sa pritom odvolávali na vyhlásenie agentúry NASA. Jej hovorca najnovšie prezradil, či je naozaj potrebné obávať sa.

Hovorca NASA pre Evening Standard povedal, že nie sú známe žiadne hrozby dopadu asteroidov na Zem kedykoľvek v nasledujúcom storočí. Vesmírna agentúra a jej partneri usilovne sledujú oblohu, aby našli, sledovali a kategorizovali asteroidy a objekty v blízkosti Zeme vrátane tých, ktoré sa k nej môžu priblížiť. "Dôležitou poznámkou je, že planetárni vedci definujú priblíženia k asteroidom, ktoré sa nachádzajú do vzdialenosti 48 miliónov kilometrov od obežnej dráhy Zeme, ako blízke." 

Experti z NASA prehovorili
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Čím väčší je asteroid, tým ľahšie ho odborníci na planetárnu obranu nájdu, čo znamená, že ich obežné dráhy okolo Slnka sú zvyčajne veľmi dobre známe. Správa o nedávnych blízkozemských asteroidoch od NASA z novembra minulého roka odhaľuje, že 13 asteroidov sa k nám za posledných 30 dní priblížilo bližšie ako je Mesiac a tento počet sa za posledný rok zvýšil na 110. Napriek tomu NASA nevydala žiadne varovania.

A čo viac, v roku 2019 boli zverejnené správy varujúce pred apokalyptickou udalosťou, ktorá by mohla nastať v dôsledku nárazu FT3 na Zem. Experti tvrdili, že táto kolízia by mohla zasiahnuť našu planétu v októbri 2019, čo sa očividne nestalo. Asteroid s priemerom 341 metrov má 89 potenciálnych dopadov uvedených na monitorovacej tabuľke NASA v období od 3. októbra budúceho roka do 4. októbra 2119. Až na to, že každý z nich má na Turínskej stupnici hodnotenie 0. NASA teda asteroid 2007 FT3 nepovažuje za nebezpečenstvo a tvrdí, že pravdepodobnosť kolízie so Zemou je nulová alebo je taká nízka, že je v skutočnosti nulová. 

Viac o téme: AsteroidNASAZem2007 FT3
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu