Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Päť nebezpečných kombinácií LIEKOV a POTRAVÍN: Pozor, riskujete krvné zrazeniny či poškodenie pečene

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Vo všeobecnosti sa neodporúča brať lieky nalačno. To, čo jeme, však má veľký vplyv na to, ako naše telo spracováva lieky. Niektoré potraviny môžu zvýšiť ich účinnosť, zatiaľ čo iné ju môžu znížiť. Týchto päť potravín by ste preto nemali nikdy miešať s konkrétnymi liekmi.

Niektoré kombinácie liekov a potravín môžu spôsobiť krvné zrazeniny alebo poškodenie pečene. Je preto dôležité, aby ste si pred začatím užívania nového lieku prečítali príbalový leták, ktorý informuje o tom, s akými potravinami by sa liek nemal kombinovať. Vo všeobecnosti ale existuje niekoľko potravín a liekov, ktoré by ste nikdy nemali miešať, v opačnom prípade vám hrozia nepríjemné komplikácie.

Päť nebezpečných kombinácií LIEKOV
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Grapefruit a statíny

Statíny sú lieky, ktoré znižujú hladiny lipoproteínového cholesterolu s nízkou hustotou, známeho aj ako zlý cholesterol, v krvi. Organizácia British Heart Foundation varovala, že ak užívate Lipotor alebo Zocor, mali by ste sa vyhnúť konzumácii grapefruitu a grapefruitovej šťavy, keďže to môže zvýšiť riziko vedľajších účinkov, ako sú napríklad svalové bolesti. "Ak užívate iný typ statínu, obmedzte príjem grapefruitovej šťavy na veľmi malé množstvá alebo sa jej úplne vyhnite." 

Farmaceut Shamir Patel pre The Sun povedal: "Grapefruit obsahuje skupinu chemikálií nazývaných furanokumaríny, ktoré spomaľujú čas, ktorý telo potrebuje na rozklad lieku. Zastavuje činnosť určitých enzýmov, čo môže viesť k tomu, že sa do tela vstrebe viac aktívneho liečiva, ako je zamýšľaná dávka." Grapefruit môže tiež zosilniť vedľajšie účinky niektorých liekov na krvný tlak a určitých psychiatrických liekov. Ostatné citrusové plody vrátane limetiek a sevillských pomarančov môžu navodiť rovnaký účinok.

Päť nebezpečných kombinácií LIEKOV
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Mlieko a antibiotiká

Mliečne výrobky ako mlieko, syr a jogurt môžu interferovať s absorpciou antibiotík tetracyklínov a chinolónov. Vápnik sa viaže na antibiotikum v tráviacom trakte, čím sa znižuje jeho vstrebávanie a účinnosť. Aby ste tomu zabránili, je lepšie užívať antibiotiká niekoľko hodín pred alebo po konzumácii mliečnych výrobkov. Mali by ste si dávať pozor na konzumáciu vyzretých syrov a mäsa, keď užívate inhibítory monoaminooxidázy na depresiu.

Vyzreté a údené jedlo vrátane hermelínu, goudy, salámy a pastrami obsahuje aminokyselinu zvanú tyramín. "Lieky inhibítory monoaminooxidázy, predpísané na stavy ako depresia a chemoterapia, znižujú schopnosť tela spracovať tyramín. To vás vystavuje riziku vedľajších účinkov vrátane závažného zvýšenia krvného tlaku, bolesti na hrudníku a rýchleho srdcového tepu," vysvetlil Patel. 

Päť nebezpečných kombinácií LIEKOV
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Listová zelenina a lieky na riedenie krvi

Ak užívate lieky na riedenie krvi, je dobré venovať pozornosť tomu, koľko listovej zeleniny jete. Potraviny ako špenát, kel a brokolica sú bohaté na vitamín K, ktorý zohráva úlohu pri zrážaní krvi. Kel spolu s inou listovou zeleninou (špenát a rímsky šalát) môžu zvrátiť účinky liekov na riedenie krvi a zvýšiť zrážanlivosť krvi. Konzumácii listovej zeleniny sa nemusíte úplne vyhýbať, stačí ju obmedziť na minimum.

Alkohol a lieky proti bolesti

Niektoré lieky proti bolesti, na cukrovku a antidepresíva môžu pri interakcii s alkoholom spôsobiť množstvo komplikácií. To môže viesť k závratom, ospalosti, poškodeniu pečene a iným závažným komplikáciám. Alkohol by ste nikdy nemali miešať s antibiotikami metronidazolom a tinidazolom alebo antidepresívami s inhibítormi monoaminooxidázy (MAOI).

Pri užívaní štandardnej dávky väčšiny voľnopredajných liekov proti bolesti (paracetamol a ibuprofen) alkohol pravdepodobne žiadne problémy nespôsobí. Úplne by ste sa mu však mali vyhnúť vtedy, ak užívate lieky proti bolesti na predpis (tramadol, gabapentín a kodeín a iné lieky podobné morfínu). "Konzumácia alkoholu spolu s týmito liekmi môže byť nebezpečná a viesť k ťažkej ospalosti a ďalším vedľajším účinkom, ako je nevoľnosť," uviedla organizácia Alcohol Change UK.

Päť nebezpečných kombinácií LIEKOV
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Káva a antipsychotiká

Antipsychotické lieky môžu pomôcť pri liečbe ľudí so schizofréniou, bipolárnou a depresívnou poruchou. Užívanie piluliek spolu s kofeínom (vo forme čaju alebo kávy) však môže spôsobiť, že telo absorbuje menej liečiva, ako keby ste lieky zapili vodou. Štúdia zistila, že kofeín môže zvýšiť vedľajšie účinky niektorých antipsychotík a liekov na ADHD, čo vedie k zvýšeniu srdcovej frekvencie a krvného tlaku.

Viac o téme: AlkoholPotravinyLiekAntibiotikáKrvná zrazenina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu