Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Počuli ste už o japonskej Atlantíde? Mohutná podvodná stavba ohúrila celý svet, obklopuje ju množstvo záhad

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Profimedia)

JONAGUNI - Naša planéta ukrýva tajomstvá, ktoré sú fascinujúce a zároveň znepokojujúce. Jedna taká štruktúra upútala pozornosť celého sveta. Nachádza sa hlboko pod vodnou hladinou neďaleko Japonska. Je pozostatkom starovekého mesta, ktoré postavila zaniknutá civilizácia.

Mohutný, 50 metrov dlhý a 20 metrov široký, kolos s názvom Yonaguni Monument je jedným z najneobvyklejších podvodných miest na svete a je známy ako japonská Atlantída. Kamenné stavby spočívajú na Jonaguni, najzápadnejšom obývanom ostrove Japonska, ako uvádza National Geographic. Seizmické sily potopili toto starobylé mesto asi pred 2000 rokmi.

Tento fakt odhalil v roku 1987 miestny potápač, ktorý skúmal pobrežné vody ostrovov Rjúkju a narazil na starostlivo vyrezávané schody s presnými hranami. Podľa skoršej správy BBC sa tento obdĺžnikový monument podobný pyramíde považuje za pozostatok dávno stratenej tichomorskej civilizácie, ktorá obývala ostrovy už v roku 12 000 pred Kristom. Niektorí odborníci uvádzajú paralely s prírodnou rezerváciou Giant's Causeway v Severnom Írsku, čo naznačuje prirodzený pôvod v dôsledku tisícok vzájomne prepojených čadičových stĺpov vytvorených starodávnou sopečnou činnosťou.

Podvodná štruktúra na Jonaguni s oblúkovými vchodmi, úzkymi chodbami a jej spojenie s väčším skalným masívom japonskú stavbu však odlišujú. Profesor Robert Schoch z Bostonskej univerzity, ktorý túto lokalitu skúmal, s tým nesúhlasí. "Nie som presvedčený o tom, že niektoré z hlavných prvkov alebo štruktúr sú schody alebo terasy vytvorené človekom, ale že všetky sú prirodzené," povedal. "Je to základná geológia a klasická stratigrafia pre pieskovce, ktoré majú tendenciu sa lámať pozdĺž rovín, čím vznikajú rovné hrany, najmä v oblasti s množstvom porúch a tektonickej aktivity."

Počuli ste už o
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Profimedia)

Napriek prebiehajúcej diskusii, záujmu a kontroverzii okolo pôvodu stavby, agentúra japonskej vlády pre kultúrne záležitosti a vláda prefektúry Okinawa oficiálne neuznávajú pozostatky Jonaguni ako významné kultúrne bohatstvo.

Viac o téme: JaponskoAtlantídaPodvodné mesto
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu