Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Počet obetí zemetrasenia v Japonsku vzrástol na 64: Takmer 34-tisíc domácností je stále bez elektriny

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Kyodo News via AP)

TOKIO - Japonskí záchranári pátrajú aj v stredu po preživších silného zemetrasenia, ktoré si vyžiadalo už najmenej 64 obetí na životoch. Miestne úrady navyše varovali pred zosuvmi pôdy a prudkými dažďami v zasiahnutej oblasti, informuje o tom agentúra AFP.

Aktualizované 7:40 

Počet mŕtvych po zemetrasení v Japonsku, sa zvýšil na 64 ľudí. Uviedla to dnes ráno agentúra Kjódó. V utorok úrady informovali o 55 úmrtiach. Pátracie akcie ďalej pokračujú. Situáciu komplikujú poničená pozemná infraštruktúra i zlé počasie v oblasti.

archívne video

V obci Baškovce búrajú prvý zničený dom po zemetrasení (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

Zemetrasenie s magnitúdou 7,5 zasiahlo v pondelok japonskú prefektúru Išikawa na ostrove Honšu. Zemetrasenie vyvolalo aj vlny cunami vysoké vyše jeden meter, spôsobilo požiare a poškodzovalo cesty. Najviac zasiahnutý bol polostrov Noto, kde boli v niekoľkých mestách vrátane Suzu a Wadžima zrovnané so zemou mnohé budovy, čo dokazujú aj satelitné zábery zverejnené v stredu. "Približne 90 percent domov (v Suzu) je úplne ale takmer úplne zničených," uviedol starosta Suzu Maširo Izumija pre televíziu TBS.

Počet obetí zemetrasenia v
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Kyodo News via AP)

Miestne úrady v stredu tiež potvrdili úmrtie 62 ľudí a vyše 300 zranených osôb, z ktorých 20 je vo vážnom stave. Očakáva sa však, že počet obetí ešte porastie, keďže záchranári stále prehľadávajú sutiny, pričom ich prácu komplikujú dotrasy a počasie. "Vyše 40 hodín ubehlo od tejto katastrofy. Dostávame veľa informácií o ľuďoch, ktorí potrebujú záchranu. Sú ľudia čakajúci na pomoc," uviedol japonský premiér Fumio Kišida po stredajšom stretnutí mimoriadnej pracovnej skupiny.

Dodal, že do záchranných prác je zapojená polícia, hasiči a iné operačné jednotky. "Žiadame vás, aby ste mysleli na to, že bojujeme s časom a robíme všetko pre záchranu životov. Životy ľudí kladieme na prvé miesto," povedal premiér. Záchranná operácia je mimoriadne naliehavá aj vzhľadom na to, že japonská meteorologická služba predpovedala v zasiahnutej oblasti prudké dažďové zrážky. Vydala tiež varovania pred zosuvmi pôdy, ktoré hrozia do stredy večera.

Takmer 34.000 domácností v Išikawe je stále bez dodávok elektrickej energie. Mnohé mestá nemajú tečúcu vodu. Prevádzku už však obnovili vysokorýchlostné vlaky Šinkansen. V Japonsku sa každoročne vyskytnú stovky zemetrasení, no veľká väčšina z nich nespôsobí škody, uvádza AFP. V roku 2011 však severovýchod Japonska zasiahlo rozsiahle zemetrasenie s magnitúdou 9, ktoré vyvolalo cunami, v dôsledku čoho zahynulo alebo zostalo nezvestných približne 18.500 ľudí. Okrem toho bola poškodené aj jadrová elektráreň Fukušima, čo viedlo k jednej z najhorších jadrových katastrof.

Viac o téme: PočasieZáchranaBilanciaZemetrasenie Japonsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu