Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

NASA zverejnila úchvatnú FOTO: Vo vesmíre sa objavil vianočný stromček! Ako je to možné?

(Zdroj: X/NASA)

WASHINGTON - NASA zdieľala novú snímku zhluku hviezd, ktorý je vzdialený 2500 svetelných rokov od Zeme. Skupina hviezd bola zafarbená tak, aby vyzerala ako vianočný stromček. Aj keď nejde o skutočný vesmírny úkaz, fotografia vám vyrazí dych.

NASA zverejnila fotku vianočného stromčeka, ktorý nie je z tohto sveta. Jej pracovníci vysvetlili, že ide o masívny zhluk hviezd, ktoré sú od Zeme vzdialené tisícky svetelných rokov. Snímka bola vytvorená tak, aby vyzerala ako vianočný stromček. Pri jej úprave použili modrú a bielu farbu na sfarbenie mladých hviezd, ktoré nie sú staršie ako päť miliónov rokov. Astronómovia tiež zafarbili plyn v hmlovine na zeleno, aby napodobnili ihličie na strome a otočili obrázok v smere hodinových ručičiek tak, aby vrchol stromu smeroval k hornej časti obrázka.

Ide o najnovší záber zoskupenia hviezd, ktoré zachytilo observatórium Chandra pôsobiace na obežnej dráhe Zeme. Vesmírny teleskop je navrhnutý na detekciu röntgenového žiarenia z veľmi horúcich oblastí vesmíru, ako sú explodované hviezdy, galaxie a hmota okolo čiernych dier.

Jedinečná schopnosť Chandry rozlíšiť a lokalizovať zdroje röntgenového žiarenia umožnila identifikovať stovky veľmi mladých a tvoriacich sa hviezd. Kozmický vianočný stromček sa nachádza vo hviezdokope NGC 2264 v súhvezdí Jednorožec. Je to masívny viachviezdny systém, ktorý sa vynoril z prachu a plynu pred niekoľkými miliónmi rokov.

Viac o téme: Vianočný stromčekVesmírNASAVianoceHviezda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu