Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Dôchodca vyriešil záhadu extrémne dlhého penisu: Prispelo k tomu pozorovanie v kostole

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

HAAG/LAUSANNE - Záhadu neprimerane veľkého penisu jedného druhu netopiera sa podarilo vyriešiť zásluhou pozorovania holandského penzistu, uviedla agentúra AFP s odvolaním na štúdiu zverejnenú v odbornej publikácii Current Biology.

Pozorovanie dôchodcu umožnilo tímu európskych výskumníkov dospieť k záveru, že dotyčný druh netopiera nepoužíva svoj orgán na prenikanie do pohlavného orgánu samičky, ale ako akési predĺžené kopulatívne rameno. Je to prvýkrát, čo bol tento typ reprodukcie, čiže bez spojenia pohlavných orgánov, zaznamenaný u cicavca. 

 

❝ The study began when Nicolas Fasel, an evolutionary biologist at the University of Lausanne in Switzerland, and his...

Posted by Marius Comper on Tuesday, November 21, 2023

Netopier večerný (Eptesicus serotinus), ktorý má rozpätie krídel viac než 35 centimetrov, je druh rozšírený v lesoch Európy a Ázie. Biológ Nicolas Fasel z univerzity vo švajčiarskom Lausanne povedal, že spolu s kolegami si už pred časom všimol, že tento netopier má extrémne dlhý penis. Počas erekcie je ešte sedemkrát dlhší, než by dokázal pojať orgán samice. Koniec stoporeného údu má srdcovitý tvar, ktorý je rovnako príliš veľký, než aby umožnil prienik. Tieto charakteristiky podľa Fasela klasickú kopuláciu znemožňujú. Záhada bola o to väčšie, že párenie netopierov je obtiažne pozorovať. 

Riešenie dorazilo prostredníctvom e-mailu, ktorého prvé slovo znelo "penis" nasledované priehrštím slov v holandčine a slovem Eptesicus, teda latinským názvom druhu. Posledný výraz upútal pozornosť Fasela, ktorý si pri sledovaní videa pripojeného k správe uvedomil, že má odpoveď. Odosielateľ Jan Jeucken je penzista bez vedeckého vzdelania z dediny Castenray na juhu Holandska. Po tom, ako sa začal zaujímať o populáciu netopierov žijúcich v podkroví miestneho kostola, nainštaloval tam kamery zaznamenávajúce ich aktivity. Podľa profesora, ktorý seniora zaradil medzi autorov štúdie, z neho vášen urobila ideálnu osobu pre objasnenie netopierieho správania. 

Dôchodca vyriešil záhadu extrémne
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Vedci analyzovali 93 párení v kostole nakrútených cez mriežku, na ktorej sa netopiere držali. Samice sú vybavené veľkou blanou spájajúcou chvost s končatinami, ktorú môžu použiť na ochranu svojho pohlavného orgánu. Počas párenia samec uchopí samičku za zátylok a pomocou dlhého peisu túto blanu roztiahne a dostane sa ku vchodu do pohlavného orgánu. Nasleduje dlhé, nehybné objatie nazývané kontaktné párenie, ktoré umožňuje prenos samcových spermií. 

Táto forma reprodukcie bez prenikania do pohlavného orgánu je bežná u vtákov, ale nikdy predtým nebola pozorovaná u cicavcov. Objatie môže u netopiera trvať celú večnosť; v priemere trvá 53 minút, zaznamenaným rekordom je trinásť hodín. Podľa Fasela by samica mohla použiť svoje extrémne dlhé hrdlo maternice na uchovanie spermií od rôznych samcov celé mesiace, než by si vybrala jedného na oplodnenie. Je možné, že sa takto rozmnožujú aj iné druhy netopierov. Podľa vedca by ďalší výskum na túto tému mohol odhaliť mnoho ďalších druhov s podivnými penismi. 

Viac o téme: NetopierPenis
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu