Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Znepokojujúce správy pre astronautov: Po návrate z vesmíru im hrozia tieto problémy pri sexe

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - To, že dlhší pobyt vo vesmíre predstavuje zdravotné riziko napríklad kvôli riedeniu kostí, svalovej atrofii alebo možným psychickým ťažkostiam, sa vie už dlho. Najnovšie vedci zistili, že astronautom hrozia po návrate na Zem aj poruchy erekcie. Vďaka laboratórnemu výskumu na potkanoch americkí odborníci dospeli k záveru, že kozmické žiarenie a vplyv zníženej gravitácie poškodzujú funkciu erektilného tkaniva a že negatívne vplyvy môžu trvať desiatky rokov, napísal denník The Guardian.

Výskum podporený americkou Národnou agentúrou pre letectvo a vesmír (NASA) je podľa autorov prvý, ktorý sa zaoberal vplyvmi kozmického žiarenia na sexuálne zdravie astronautov. Podľa nich treba téme v budúcnosti venovať väčšiu pozornosť a zamerať sa na to, ako negatívnym procesom v tkanivách pri dlhších pobytoch vo vesmíre predchádzať. 

Znepokojujúce správy pre astronautov:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

"Negatívne účinky kozmického žiarenia môžu byť dlhodobé, zlepšenie dosiahnuté tým, že sa zameriame na oxid dusnatý a redoxné reakcie v tkanivách, ale ukazuje, že tieto poruchy erekcie môžu byť liečiteľné," uviedol jeden z autorov štúdie Justin La Favor z Floridskej univerzity. 

Výstraha prichádza v čase, keď sa NASA aj ďalšie národné vesmírne agentúry pripravujú na dlhodobejší prieskum vzdialenejšieho vesmíru pomocou pilotovaných misií. V rámci misie Artemis by mohli astronauti vyraziť k Mesiacu možno už budúci rok, let k Marsu je zatiaľ plánovaný na obdobie po roku 2040.

Viac o téme: VesmírVýskumErekciaAstronautVedciRizikoZem
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu