Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Pediatrička varuje pred týmito SLADKOSŤAMI: Nedávajte ich deťom! Môžu kvôli nim prestať dýchať

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ORLANDO - Pediatrička z Floridy varovala pred určitými druhmi sladkostí, ktoré by podľa nej rodičia nemali dávať svojim deťom (nielen) na Halloween. Ich konzumácia totiž prináša značné riziko udusenia.

Halloween, ale aj iné sviatky môžu predstavovať nebezpečenstvo pre vaše deti, keďže mnohé zo sladkostí, napr. malé cukríky alebo malé čokoládky, prinášajú riziko udusenia. Pediatrička Elizabeth Donnerová z detskej nemocnice Nemours Children's Hospital v Orlande na Floride sa nedávno pozrela na to, ktorými druhmi bežných cukroviniek je možné sa ľahko udusiť. Skúmala 25 druhov, pričom zistila, že 15 z nich (60 percent) predstavuje potenciálne nebezpečenstvo. 

Pediatrička varuje pred týmito
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

"V podstate ide o všetky sladkosti, ktoré majú okrúhly tvar alebo sa majú žuť alebo sú gumové. Nedávajte ich svojmu dieťaťu, ak má tri alebo menej rokov. Dá sa nimi veľmi ľahko udusiť, preto by ich malé deti nemali vôbec konzumovať," uviedla Donnerová. Keď už chcete svojho potomka niečím obdarovať, odborníčka odporúča radšej väčšie kusy dobrôt ako celá čokoláda, keksíky alebo malé torty známe ako "cupcake", ktoré sa topia priamo v ústach. 

Pediatrička varuje pred týmito
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Pozor ale aj na obaly či súčasti sladkostí, ktoré sa nedajú konzumovať, ako napríklad rôzne nálepky, malé hračky, tyčky, na ktorých sú upevnené lízanky a podobne. Deti totiž rady ochutnávajú aj tie a strkajú si ich do úst. Keď predsa len dôjde k tomu, že sa dieťa dusí, je dôležité rozpoznať včas príznaky. "Väčšinou vtedy dieťa otvorí ústa a vyplazí jazyk v snahe zabrániť cudziemu predmetu skĺznuť dolu. Taktiež môžu sčervenieť a vydávať dávivé zvuky," vysvetľuje pediatrička. 

Viac o téme: DieťaCukríkUdusenieSladkosti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu