Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Muž po smrti otca našiel jeho starú vkladnú knižku: Obsahovala jednu extra dôležitú klauzu! Stal sa z neho milionár

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ČILE - Muž z Čile je dôkazom toho, že život sa môže zmeniť v priebehu jedného dňa. Keď prechádzal vecami svojho zosnulého otca, našiel starú vkladnú knižku, v ktorej bolo v prepočte takmer milión eur. Získať peniaze však nebolo vôbec jednoduché a dokonca musel kvôli tomu zažalovať štát.

Exequiel Hinojosa sa prehrabával vecami svojho nebohého otca, keď narazil na šesťdesiat rokov starú bankovú vkladnú knižku, ktorá navždy zmenila jeho život, informovala vlani agentúra Reuters. V 60. až 70. rokoch minulého storočia jeho otec šetril na kúpu domu. Podľa vkladnej knižky sa mu podarilo ušetriť takmer 140 000 pesos, teda asi 140 eur. S úrokmi a infláciou sa teraz odhaduje, že 140 000 pesos má hodnotu viac ako jednu miliardu pesos, teda takmer milión eur.

O bankovom účte Hinojosho otca ani úsporách nikto z jeho rodiny nevedel. Po jeho smrti zostala vkladná knižka dlhé roky uložená v krabici, kým ju Exequiel neobjavil pri upratovaní domu. Žiaľ, dozvedel sa, že banka jeho otca bola už dávno zatvorená. Zistil, že podobné bankové knižky sú bezcenné, ale vkladná knižka jeho otca obsahovala zásadný detail, ktorý znel: "Štátom zaručené."

Tento prísľub naznačoval, že v prípade, že banka nebude môcť vykonávať platby, kontrolu prevezme vláda. Súčasná vláda sa ale rozhodla tento záväzok nedodržať, čím prinútila Hinojosa iniciovať právny spor so štátom. "Tie peniaze patria našej rodine. Otec ich zarobil tvrdou prácou. Nikdy som si nemyslel, že sa tento proces zmení na akúsi žalobu voči štátu," argumentoval. 

Muž po smrti otca
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Viaceré súdy rozhodli v prospech Hinojosa, ale vláda sa zakaždým odvolala. Exequiel tvrdil, že finančné prostriedky predstavujú ťažko zarobené úspory jeho otca, ktoré boli zabezpečené záväzkom vlády. Nakoniec Najvyšší súd rozhodol v jeho prospech a prinútil vládu, aby mu vyplatila miliardu pesos spolu s nahromadeným úrokom a kvótami, informuje India Times.

Viac o téme: MilionárVkladná knižkaČilePeniaze
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu