Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Rodina dlhé roky praktizovala incest: Strašidelné dôsledky! Pozrite sa, ako vyzerali

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: profimedia.sk)

KENTUCKY - Od roku 1800 bola vidiecka rodina Fugateovcov z Kentucky postihnutá veľmi zriedkavou krvnou poruchou, ktorá zanecháva modrú pokožku. Nezvyčajný stav udržiavali pri živote prostredníctvom generácií kríženia medzi ich predkami.

Všetko sa to začalo mužom menom Martin Fugate, ktorý sa prisťahoval do štátov z Francúzska okolo roku 1820, hľadajúc nový život v Kentucky. Predpokladalo sa, že sa už narodil s modrou pokožkou a ako dieťa ho nechali jeho rodičia v sirotinci, pretože boli zhrození jeho modrou pokožkou, informuje Mirror.

Zatiaľ čo lekári v tom čase nedokázali identifikovať tento stav, v 60. rokoch minulého storočia istý hematológ zistil, že členovia rodiny trpeli methemoglobinémiou. Ide o zriedkavý stav, pri ktorom dochádza k produkcii abnormálne vysokého množstva methemoglobínu, formy hemoglobínu. Výsledkom je veľmi tmavá, modro sfarbená krv, ktorú je možné vidieť cez kožu.

Počas pobytu v Kentucky sa Martin oženil s Elizabeth Smithovou, ktorá niesla recesívny gén pre rovnaký, extrémne zriedkavý stav. Mali sedem detí, pričom štyri z nich boli údajne tiež modré. Dedina Troublesome Creek, v ktorej žili, bola veľmi malá. Bývali v nej len štyri ďalšie rodiny - Combsovci, Richiesovci, Smithsovci a Stacysovci. Znamenalo to, že nasledovali desaťročia incestu a s ním pokračoval gén methemoglobinémie, takže sa neustále rodili modrí ľudia.

Jedno z detí Fugateovcov - syn Zacharia - sa oženil so svojou tetou, ďalší syn zas so svojou sesternicou. Luna Fugateová vraj bola celá modrá s perami tmavými ako modrina. Koncom 19. storočia sa vydala za Johna Stacyho a mali spolu trinásť detí. Chvalabohu, okrem modrého vzhľadu boli zdraví, napriek riziku, že methemoglobinémia u nich spôsobí možné vývojové poruchy a záchvaty.

Nakoniec to bolo v 60. rokoch, keď záhadu modrej kože Fugatesovcov vyriešil hematológ Madison Cawein. Lekár z University of Kentucky našiel na miestnej klinike dvoch pacientov s modrou kožou a keď ich vyliečil zo srdcových a pľúcnych chorôb, mal podozrenie, že trpia methemoglobinémou, ktorá je vo všeobecnosti dedičná, ale môže byť spôsobená aj určitými liekmi alebo vystavením sa špecifickým chemikáliám.

Cawein sa pokúsil vstreknúť niektorým členom rodiny modré farbivo (metylén) v domnienke, že im chýba enzým. Aj keď to na niekoľko dní pomohlo a oni stratili svoj modrý vzhľad, neskôr opäť zmodreli. Lekár ich povzbudzoval, aby denne užívali lieky. V roku 1975 si tento fenomén získal celosvetovú pozornosť, keď sa istý Benjamin Stacy narodil s modrou, uviedlo ABC News. Len pár hodín po narodení ho previezli na krvnú transfúziu do University of Kentucky Medical Center, keď jeho babička poznamenala, že vyzerá ako jeden z Fugatesovcov. Ukázalo sa, že prababička dieťaťa bola Luna Fugateová, opísaná ako najmodrejšia žena, akú kedy videli.

Preživšia členka rodiny Hazel pre Daily Mail potvrdila, že tento stav sa u nich vyskytuje dodnes. Jej 69-ročný manžel Gary, ktorý je potomkom Martina, trpí methemoglobinémiou. Aj keď to nie je také výrazné ako u jeho predkov, keď je tma, farba Garyho pokožky je vraj modrofialová a starnutím sa stala ešte výraznejšou. Ich syn mal údajne tiež modrú pokožku pri narodení, ale keď mal päť rokov, tento odtieň stratil. Podobne z toho vyrástla aj ich dcéra.

Viac o téme: RodinaIncestModrá pokožkaFugateovci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu