Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Správa vedcov, z ktorej budete mať zimomriavky: Zem už nie je pre človeka bezpečná!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

POSTUPIM - Poškodzovanie planéty človekom, využívanie prírodných zdrojov a znečistenie urobilo zo Zeme miesto, ktoré už nie je pre človeka bezpečné. Podľa 29 vedcov z ôsmich krajín už bolo prekročených šesť z deviatich takzvaných planetárnych limitov, v niektorých prípadoch výrazne. "Zem sa teraz nachádza mimo pre ľudstvo bezpečný operačný priestor," uviedli vedci v štúdii zverejnenej v odbornom časopise Science Advances.

Zmena klímy, odlesňovanie, strata biodiverzity, množstvo syntetických chemických produktov vrátane plastov, horšia dostupnosť pitnej vody a rovnováha kolobehu dusíka už sú za hranou. Miera prekročenia sa navyše zvýšila pri všetkých oblastiach, ktoré boli už predtým označené za prekročené. "Krajina je pacient, ktorému sa dobre nedarí. Nevieme, ako dlho môžeme týmto spôsobom prekračovať zásadné hranice, kým účinky povedú k nezvratným zmenám a poškodeniu," uviedol spoluautor štúdie Johan Rockström, riaditeľ Postupimského inštitútu pre výskum vplyvu klímy (PIK).

Planetárne hranice, ktoré majú vymedziť bezpečný priestor pre fungovanie ľudstva, boli prvýkrát definované v roku 2009. Patrí medzi ne deväť podoblastí, ktorých stav tento rok medzinárodný výskumný tím pod vedením Rockströma a Katherine Richardsonoveej z Kodanskej univerzity opäť analyzoval. Vedci priznávajú, že limity, ktoré stanovili, sú prísne, aby dali ľuďom ešte čas problémy riešiť. "Krajinu si môžeme predstaviť ako ľudské telo a planetárne hranice ako formu krvného tlaku. Krvný tlak nad 120 na 80 neznamená, že bezprostredne hrozí infarkt, ale zvyšuje jeho riziko," povedala Richardsonová agentúre DPA. 

Z troch hraníc, ktoré sa podľa vedcov stále ešte nachádzajú v bezpečnom priestore, sa dve (okysľovanie oceánov a zaťaženie aerosólom) pohybujú zlým smerom. Richardsonová ale poukazuje aj na zlepšujúci sa stav ozónovej vrstvy, ktorá bola v 90. rokoch 20. storočia na zlej strane hranice, teraz sa ale vrátila na tú dobrú. Vďaka medzinárodnej spolupráci na postupnom odstraňovaní chemických látok poškodzujúcich ozónovú vrstvu je na dobrej ceste k úplnému obnoveniu, cituje štúdiu server CNN.

Viac o téme: Globálne otepľovanieKlímaZem
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu