Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Niektoré javy UFO sa podarilo vysvetliť, iné zostávajú zahalené tajomstvom: Záhadný objekt v Československu!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - Americký úrad pre letectvo a vesmír má už čoskoro zverejniť výsledky nezávislej štúdie, ktorá prebiehala od roku 2022. Týka sa informácií o neidentifikovateľných lietajúcich objektoch a ich pozorovaniach. Prinášame výber informácií o UFO za posledné desaťročia, aj z územia bývalého Československa.

Záhadné lietajúce objekty, dnes známe pod skratkou UFO (Unidentified Flying Objects), sú na oblohe pozorované od nepamäti a v niektorých krajinách vznikli aj úrady na zhromažďovanie a analyzovanie správ o ich výskyte. V USA bol takto najnovšie vlani v júli zriadený úrad amerického ministerstva obrany AARO, vzniknutý na základe asi ročného pozorovania týchto javov, ktoré zaznamenali vojenskí piloti. Niekedy sa ale zdráhali to nahlásiť, pretože sa obávali zneváženia. Úrad má okrem skúmania otázky existencie mimozemského života aj vyhodnocovať bezpečnostné riziká, ktoré predstavuje stretnutie lietadiel s týmito objektmi. 

Piloti pozorovali javy, na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: U.S. Department of Defense)

Za dobu svojej existencie AARO dostal 510 správ o zhliadnutí UFO; týkali sa 144 objektov videných už skôr a 366 nových správ. Podľa Pentagónu neexistuje dôkaz o ich mimozemskom pôvode, napriek tomu ich vyšetruje ako možnú hrozbu. K incidentom dochádza podľa AARO "v obmedzenom alebo citlivom priestore, čo vzbudzuje obavy ohľadom bezpečnosti letov v tých oblastiach a ohľadom zberu informácií možnými protivníkmi", ktorí by mohli disponovať novými technológiami. Väčšina z 510 preskúmaných prípadov UFO vykazuje "nepozoruhodné vlastnosti" a môžu byť opísané ako bezpilotné systémy alebo objekty pripomínajúce balóny, uvádza AARO podľa agentúry AP. 

Winston Churchill nariadil utajiť informácie o stretnutí bombardéra s údajným UFO

Úrad pre výskum UFO existoval aj v Británii. V auguste 2010 zverejnilo britské ministerstvo obrany časť dokumentov, ktoré sa týkali týchto objektov. V odtajnených materiáloch vyšlo napríklad najavo, že bývalý britský premiér Winston Churchill nariadil utajiť na najmenej 50 rokov informácie o stretnutí posádky bombardéra s údajným UFO počas druhej svetovej vojny. Posádka lietadla britského Kráľovského letectva (RAF) zaznamenala nezvyčajný jav pri návrate z bombardovacej misie. Väčšina zo zaznamenaných prípadov bola neskôr racionálne vysvetlená, išlo napríklad o meteority, lietadlá či osvetlenie, niektoré sú však dodnes nevyriešené. Medzi tie patrí záhadný lietajúci objekt, ktorý sa v roku 1995 takmer zrazil s Boeingom 737 pristávajúcim na letisku v Manchestri alebo UFO, ktoré zbadali policajní dôstojníci nad futbalovým štadiónom Chelsea. Pre nedostatok dôkazov a množstvo administratívy spojené s vyšetrovaním úkazov bol úrad v decembri 2009 zrušený.

Aj vo Francúzsku venujú výskumu UFO dlhodobú pozornosť. Prvý výskyt "lietajúceho taniera" na francúzskom území bol zaznamenaný už v roku 1937. Francúzsko je tiež jedinou krajinou v Európe, ktorá udržiava na plný úväzok pracujúci štátny úrad pre výskum UFO. Priemerne dostáva dve správy o zhliadnutí UFO denne a o každom prípade sa vyplní jedenásťstranový dotazník. Jeho cieľom je jednak zaznamenať čo najviac dostupných informácií, ale tiež odradiť prípadných vtipálkov. Podobný úrad existoval aj v Dánsku, ale bol tiež už zrušený. 

Niektoré javy UFO sa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: pixabay.com)

UFO v Československu

Zrejme najzáhadnejšie stretnutie s UFO sa na území bývalého Československa odohralo 12. júla 1987 pri Vranove nad Dyjí. V tento deň dostala posádka bojového vrtuľníka MI-24 pokyn na pohotovostný vzlet. Neznámy cieľ bol zachytený rádiolokátormi ešte nad územím Rakúska a smeroval k hranici s vtedajším Československom. Posádka vrtuľníka objekt naozaj zbadala, svedectvo neskôr podal pilot. "Išlo o valcovitý alebo cigarovitý predmet, odhadom 10 až 15 metrov dlhý, bez krídel, hladký lesklý povrch. Objekt manévroval, bolo ťažké sa k nemu priblížiť, pohyboval sa vo veľkom rozsahu rýchlosťou. Posádka vrtuľníka dostala rozkaz strieľať na neznámy objekt, ten však neuposlúchla, lebo sa nachádzali nad priehradou plnou kúpajúcich sa ľudí. Potom, niekde blízko Dukovan, vrtuľníku začalo dochádzať palivo a vrátil sa. Posádka dostala rozkaz zmazať záznamy o lete," informoval o incidente projekt Žiara, ktorý prijímal hlásenia o výskytoch UFO. Svoju činnosť ukončil v roku 2021.

Novodobá história pozorovania UFO sa začala písať v 40. rokoch 20. storočia a spustilo ju niekoľko udalostí v USA, ktoré sa stali začiatkom tohto kultu. V júni 1947 uvidel americký pilot Kenneth Arnold nad Kaskádovým pohorím deväť podivných letiacich objektov, ktoré opísal ako "tanieriky, ktoré hodíte cez vodnú hladinu". Podľa neho sa pohybovali obrovskou rýchlosťou, ktorú odhadol na minimálne 1700 kilometrov za hodinu, k hore Mount Adams. Jeho pozorovanie trvalo približne 3,5 minúty. Jeho svedectvo sa stalo senzáciou. Čoskoro sa vyrojila séria ďalších obdobných pozorovaní. Rozruch vyvolala správa leteckého personálu spoločnosti United Airlines, ktorý údajne uvidel 4. júla toho istého roku rovnako deväť podivných predmetov v štáte Idaho. 

Čo sa stalo v Roswelli? 

Vôbec najslávnejším "stretnutím" s UFO sa stal prípad Roswell. Druhého júla 1947 sa niekoľko desiatok kilometrov od tohto mestečka v Novom Mexiku a v blízkosti základne 509. bombardovacej skupiny amerického letectva zrútil na ovčiu pastvinu podľa neskoršieho oficiálneho vysvetlenia prísne utajovaný meteorologický balón vyvinutý na špionáž voči Sovietskemu zväzu. Skalní obhajcovia viery v UFO sú ale pevne presvedčení o tom, že americká armáda v roku 1947 ukoristila a nechala zmiznúť nielen lietajúci tanier, ale aj mŕtve telá jeho posádky. Toto všetko je podľa ufológov ukryté v prísne tajnom zariadení amerického letectva zvanom Oblasť 51. 

Americké úrady začali tieto prípady vyšetrovať. Vo svojich záveroch občas pripustili, že na úkazoch by mohlo byť niečo skutočné, nakoniec ale domnelé lietajúce taniere označili za preľud. Množiace sa hlásenia o UFO si však vynútili vznik niekoľkých programov na ich vyhodnocovanie, z ktorých najznámejší a najrozsiahlejší bol Project Blue Book (Projekt Modrá kniha), ktorého prvý riaditeľ Edward J. Ruppelt použil v roku 1952 prvýkrát výraz Unidentified Flying Objects, teda UFO.

Americký výskum zahŕňal v rokoch 1952 až 1970 celkovo 12 618 prípadov výskytu domnelých UFO. Veliteľstvo leteckých síl ho napokon zastavilo s tým, že vyšetrovanie nepreukázalo prítomnosť techniky, ktorá by prevyšovala úroveň pozemských vedomostí. Hoci odborníci vysvetlili väčšinu prípadov klimatickými poruchami alebo prítomnosťou lietadiel, asi sedem stoviek prípadov bolo zaradených do kategórie neidentifikovaných pozorovaní. Internetová stránka www.ufoevidence.org takýchto prípadov eviduje 565, vrátane prípadov z dávnej minulosti.

Viac o téme: MimozemšťaniaUFONeidentifikovateľný lietajúci objekt
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu