Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Pred 40 rokmi zverejnili experti hrozivú SPRÁVU: Strašné, čo sa v nej písalo! A ešte horšie, že sa to splnilo

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - Tento mesiac uplynulo štyridsať rokov od zverejnenia správy, v ktorej Agentúra na ochranu životného prostredia varovala ľudstvo pred blížiacim sa nebezpečenstvom v súvislosti so zmenou klímy. Pochmúrna prognóza sa teda naplnila a je iba na nás, či všetci zabojujeme a budeme eliminovať faktory spôsobujúce otepľovanie planéty.

Pred štyridsiatimi rokmi poukázala Agentúra na ochranu životného prostredia (EPA) na nastupujúce zmeny klímy, ktoré ovplyvnia život na našej planéte. "Poľnohospodárske podmienky sa výrazne zmenia, environmentálne a hospodárske systémy môžu byť narušené a politické inštitúcie budú vystavené stresu," predpovedali ekológovia v správe zverejnenej v septembri 1983. 

 

Welcome to the future.

Posted by ScienceAlert on Thursday, September 7, 2023

Mnohé z predpovedí sa stávajú realitou

Po desaťročiach nedbalého otáľania vedúcich predstaviteľov a zlomyseľného zatajovania informácií o klimatických zmenách sme v súčasnosti svedkami toho, ako sa mnohé z ich predpovedí stávajú realitou. V správe s názvom "Môžeme oddialiť skleníkové otepľovanie" sa odhaduje, že do roku 2050 budú teploty o dva stupne vyššie ako pred priemyselnou revolúciou. "Ak bude naša súčasná trajektória pokračovať len o niečo pomalšie ako to bolo v posledných štyroch desaťročiach, sme stále na dobrej ceste. Podstatné zvýšenie globálneho otepľovania môže nastať skôr, ako by si väčšina z nás želala," uvádza sa v správe.

Rozsah vplyvov v tomto roku bol určite šokom aj pre tých, ktorí mu venujú pozornosť. Na našej oblohe a v oceánoch sa prekonáva jeden rekord za druhým: od intenzívneho tepla, ktoré mení atmosférické prúdy, cez ohromujúce požiare a záplavy až po úbytok ľadu na severnom a južnom póle, ktorý decimuje nespočetné množstvo živočíchov od rýb až po tučniaky. A toto všetko sa deje pri oteplení "len" o 1,1 stupeň Celzia. Oneskorenie v zložitom biofyzikálnom systéme Zeme znamená, že oteplenie o ďalšieho 0,4 stupňa je len otázkou času. Ak dosiahneme oteplenie o dva stupne, ako sa predpokladá, budeme pravdepodobne musieť znášať následky zrútenia cirkulácie Atlantického oceánu, vyhynutie koralových ekosystémov a stratu výživných látok v našich potravinách, ako aj ďalšie zníženie výnosov. 

Pred 40 rokmi zverejnili
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Už pred štyridsiatimi rokmi bolo jasné, že sa z toho nemôžeme dostať iba inováciou. EPA vtedy upozornila, že čističky CO2 nie sú životaschopnou stratégiou na zmiernenie emisií. Napriek tomu, že sa v nasledujúcich desaťročiach naďalej využívala obrovská časť finančných prostriedkov na zmierňovanie emisií, v tejto oblasti sa stále nepodarilo dosiahnuť žiadny prelomový pokrok. Aj geoinžinierstvo stále zostáva veľkým rizikom a toľko vychvaľované pokusy o využitie techniky alebo technológie sú rovnako fiktívne ako kedykoľvek predtým. Naopak, už v 80. rokoch 20. storočia výskum naznačoval, že mimo energetického sektora patrí medzi najsľubnejšie ekologické stratégie pestovanie lesov alebo v súčasnosti rozšírený rewilding, čiže opätovné obnovenie divokej prírody. Vedecké poznatky podporujúce túto stratégiu však nijako nevyužívame; robíme presný opak a pokračujeme v decimovaní lesov v bohatých aj v rozvojových krajinách. 

Kľúčový je zákaz ťažby uhlia a ropy

Správa EPA dospela k záveru, že zákaz ťažby uhlia a ropy je najúčinnejším spôsobom, ako zastaviť blížiace sa katastrofy. Ak by sme sa do roku 2000 úspešne zbavili fosílnych palív, otepľovanie do roku 2100 by sa podľa odhadov expertov znížilo o polovicu z päť stupňov na 2,5 stupňa. Správa presne predpovedala, prečo to nebude politicky ani ekonomicky uskutočniteľné, vrátane chamtivosti podnikov a nedostatočnej spolupráce medzi národmi. Napriek tejto premárnenej príležitosti ešte stále nie je neskoro na zníženie možných negatívnych vplyvov, pretože každý zlomok stupňa dokáže zachrániť životy. 

Pred 40 rokmi zverejnili
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Našťastie naše doterajšie malé úsilie o zmiernenie dôsledkov oteplenia aspoň znížilo pravdepodobnosť prognózy EPA o päť stupňov do roku 2100. Naša súčasná cesta by však stále mohla viesť k viac ako štyrom stupňom, čo zrejme nechceme zanechať ako dedičstvo pre naše deti a vnukov. Znamenalo by to vyhladovanie miliárd ľudí, nehovoriac o celých druhoch, ktoré by sme stiahli so sebou. "Triezvosť a zmysel pre naliehavosť by mali byť základom našej reakcie na skleníkové otepľovanie," uvádza sa v závere správy a tieto slová sú pravdivejšie ako kedykoľvek predtým.

Viac o téme: Globálne otepľovanieKlimatické zmenySkleníkové plyny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu