Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Topiaci sa ľadovec odhalil hrôzostrašné tajomstvo: Vykúkali z neho... horolezca poriadne striaslo

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ZERMATT - V dôsledku zvyšujúcich sa teplôt sa čoraz viac ľadovcov začína topiť. To so sebou prináša aj nečakané objavy. V prvej polovici júla horolezci zbadali telo muža, ktorý sa stratil ešte v roku 1986. Topenie ľadovcov viedlo aj k ďalším nálezom ľudských tiel či archeologických pozostatkov.

Topiaci sa ľadovec vo švajčiarskych Alpách 12. júla odhalil telo nemeckého horolezca, ktorý sa stratil pred 37 rokmi. Horolezci na ľadovci Theodul južne od Zermattu zbadali ľudské pozostatky vykúkajúce z roztopeného ľadu spolu s turistickou topánkou a mačkami. 

 

The remains of a climber who went missing in 1986 were found peeking out of a melting glacier in the Swiss Alps.

Posted by LiveScience on Tuesday, August 1, 2023

Ostatky boli zaslané na oddelenie súdneho lekárstva v nemocnici Valais v neďalekom meste Sion, pričom analýza DNA potvrdila, že patria 38-ročnému horolezcovi, ktorý zmizol v roku 1986. "Ustupujúce ľadovce čoraz častejšie odhaľujú telá horolezcov, ktorých zmiznutie bolo nahlásené pred desiatkami rokov," uvádza sa vo vyhlásení polície vo Valais

Ľadovce sú životne dôležité pre bezpečnosť vody vo Švajčiarsku, pretože v zime ukladajú obrovské množstvo snehovej pokrývky, ktorá sa počas leta topí v riekach a zásobuje miestne komunity čerstvou vodou. Ako sa však klimatické zmeny zrýchľujú, ľadovce sa topia alarmujúcou rýchlosťou. Objem ich ľadu sa len v roku 2022 znížil o šesť percent, uvádza služba Swiss Glacier Monitoring Network (GLAMOS).

Topiaci sa ľadovec odhalil
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Nie je to prvýkrát, čo sa telá vynorili z ustupujúcich ľadovcových hrobiek v Alpách. V roku 2017 boli na ľadovci Tsanfleuron v Západných Alpách objavené dve zachované telá, ktoré sa tam pravdepodobne nachádzali od roku 1942. Minulý rok horolezci narazili na trosky a viaceré mŕtvoly z havárie lietadla, ku ktorej došlo v roku 1968 na ľadovci Chessjen vo Valais. Okrem ľudských mŕtvol sa z topiaceho sa ľadu v celej Európe vynorili aj staroveké artefakty vrátane sandálov z doby železnej či 3000 rokov starých topánok, ktoré boli nájdené v topiacich sa ľadových plochách na horách v Nórsku. 

Viac o téme: HorolezecĽadovecŠvajčiarskoAlpyTopenie ľadovcov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu