Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Turista v Alpách narazil na unikátny objav: Pozrite, čo našiel vo výške takmer 2600 metrov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BERN - Turista narazil vysoko vo švajčiarskych Alpách na vzácny historický artefakt v odľahlej oblasti v kantóne mesta Bern. Po nahlásení nálezu miestnym archeológom sa našli aj ďalšie vzácne kúsky. Odborníci sa domnievajú, že lokalita mohla byť v minulosti miestom uctievania rímskych bohov.

Vzácna starobylá minca náhodne objavená turistom v Alpách v nadmorskej výške 2590 metrov upútala miestnych archeológov, ktorí lokalitu následne dôkladne preskúmali. Zistili, že podobných vzácností sa v nej nachádza oveľa viac. Predpokladajú, že na toto miesto kedysi ukladali obety rímskym horským bohom. Od prvého objavu strávili archeológovia dve sezóny kopaním a bádaním, pričom sa im podarilo objaviť sto ďalších rímskych mincí z prvého až piateho storočia nášho letopočtu. Najstaršia je tiberijská z rokov 22 až 30 n.l., najmladšia je arkádska z Východnej ríše (395-408 n. l.). Vedci objavili aj fibulu (kosť predkolenia) z prvého storočia pred Kristom, 59 rímskych klincov do topánok a kúsok bronzovej dosky v tvare listu. 

 

Hiker Accidentally Discovers Ancient Roman Shrine To Mountain Gods In The Alps. 📷Archaeological Service of the Canton...

Posted by Ticia Verveer - Archaeologist on Monday, March 20, 2023

"V Alpách občas nájdeme rímske mince, ale táto lokalita je výnimočná kvôli ich množstvu a  umiestneniu. Častejšie objavujeme mince a brošne na horských priesmykoch. Toto miesto je však ďaleko od ľudských obydlí. Nachádza sa vo výške takmer 2600 metrov nad morom a rozhodne nejde o priesmyk," priblížila manažérka vedeckého projektu Regula Gublerová. Lokalita sa nachádza na náhornej plošine medzi horskými vrcholmi Ammertenhorn a Wildstrubel. Vzhľadom na nezvyčajnú polohu náleziska a množstvo zhromaždených artefaktov sú archeológovia presvedčení o tom, že ide o miesto s veľkým náboženským významom. 

 

While trekking through the Swiss Alps, a hiker came across an #ancient Roman coin, buried in the rubble. After reporting...

Posted by American Numismatic Association on Thursday, March 16, 2023

"Sme len na začiatku bádania, ale myslíme si, že je to sväté miesto, kam ľudia chodili ukladať votívne dary, najmä mince, ale aj iné predmety, a žiadali od božstiev nejaké veci alebo im ďakovali," vysvetlila Gublerová, podľa ktorej išlo o druh pútnického miesta. Archeológovia budú pokračovať v prehľadávaní lokality, aby sa dozvedeli viac o jej možnom historickom význame.

Viac o téme: TuristaŠvajčiarskoAlpyArcheologický objav
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu