Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Vedci konečne objasnili dlhoročnú záhadu: Z ľadovca na Antarktíde sa valila... desivý pohľad!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BALTIMORE - Keď sa britský geograf Thomas Griffith Taylor začiatkom minulého storočia vydal na výpravu do východnej Antarktídy, členovia jeho expedície zostali ohromení, keď uvideli, ako sa z okraja ľadovca valí prúd krvavo červenej tekutiny. Po viac ako storočnom bádaní sa podarilo zistiť, aká je skutočná príčina vzniku krvavých vodopádov.

Americkým vedcom sa podarilo určiť, prečo z ľadovca príznačne nazvaného Krvavé vodopády vo východnej Antarktíde vyteká červená tekutina. Po analýze vzoriek použitím transmisného elektrónového mikroskopu odhalili prítomnosť množstva nanosfér bohatých na železo, ktoré sa po oxidácii sfarbia práve do červena. "Hneď, ako som sa pozrel na snímky z mikroskopu, všimol som si, že sú tam malé nanosféry bohaté na železo," uviedol Ken Livi z Johns Hopkins University v Marylande v tlačovej správe. Vzorky boli bohaté aj na kremík, vápnik, hliník a sodík. 

 

Unearthing the Enigma: Blood Falls, the Astonishing Natural Phenomenon of Antarctica

Posted by Secrets Of The Earth on Monday, July 3, 2023

Experti už dávnejšie predpokladali, že vodopády farbí na červeno práve oxid železa. Zobrazovacia technika im ale pomohla získať presvedčivejší dôkaz o tom, prečo majú jeho unikajúce vody žiarivý odtieň a zároveň aj dôvod, prečo niektoré predchádzajúce štúdie stroskotali. "Na to, aby bol minerál minerálom, musia byť atómy usporiadané do veľmi špecifickej, kryštalickej štruktúry. Tieto nanosféry nie sú kryštalické, takže metódy, ktoré sa predtým využívali na skúmanie pevných látok, ich nedokázali zaznamenať," vysvetlil Livi. 

Krvavé vodopády ale okrem krvavočervenej tekutiny majú aj iné zvláštnosti. Vedci zistili, že spomínaná červená voda pochádza zo slaného jazera uväzneného v ľade 1,5 až štyri milióny rokov, ktoré je iba jednou časťou oveľa väčšieho podzemného systému slaných jazier a vodonosných vrstiev. Analýza vody ukázala, že práve tieto podzemné útvary plné slanej vody sú domovom vzácneho podľadovcového ekosystému baktérií, a to napriek takmer úplnej absencii kyslíka. Znamená to, že mikroorganizmy prežívajú milióny rokov bez fotosyntézy a pravdepodobne ich udržiava pri živote cyklické využívanie železa zo soľanky. Vzhľadom na tieto vlastnosti by výskum Krvavých vodopádov mohol byť nápomocný pre pochopenie štruktúr iných planét v ďalších častiach slnečnej sústavy. 

Viac o téme: ĽadovecAntarktídaKrvavé vodopády
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu