Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

NOVÉ skutočnosti po páde mosta v Baltimore: OBEŤAMI sú aj robotníci z Latinskej Ameriky, predbežne sa hovorí o nehode

Loď Dali narazila do mosta Francis Scott Key Bridge v Baltimore. Pri nehode neprežili dvaja robotníci z Latinskej Ameriky Miguel Luna (†49) a Maynor Yassir Suazo Sandoval (†38) Zobraziť galériu (3)
Loď Dali narazila do mosta Francis Scott Key Bridge v Baltimore. Pri nehode neprežili dvaja robotníci z Latinskej Ameriky Miguel Luna (†49) a Maynor Yassir Suazo Sandoval (†38) (Zdroj: SITA/AP/Steve Helber, X/ConfidencialHonduras/Daily Mail Online)

BALTIMORE - Záchranári v utorok po zotmení odvolali pátranie po šiestich ľuďoch, ktorí sú nezvestní po zrútení mosta v meste Baltimore na východe USA. Pravdepodobnosť, že sa tieto osoby ešte podarí nájsť živé, je nízka, doplnil kontraadmirál pobrežnej stráže Shannon Gilreath s odvolaním sa na časový odstup od nehody a nízku teplotu vody. Gilreathovo vyjadrenie priniesla agentúra AFP.

archívne video

Nemeckú statičku súd oslobodil spod obžaloby v kauze spadnutého mosta (Zdroj: TASR/Adriána Hudecová)

K zrúteniu mosta Francis Scott Key Bridge v Baltimore, štáte Maryland, došlo v utorok 26. marca, keď do jedného z jeho pilierov v čase okolo 01.30 h miestneho času (06.30 h SEČ) narazila kontajnerová loď. Most sa následne zrútil do rieky Patapsco. V čase nešťastia bolo na moste osem ľudí, dvoch z nich zachránili z vody, šiesti sú naďalej nezvestní.

 Maynor z Hondurasu

Jeden z nezvestných robotníkov je podľa Martina Suaza, mužovho brata, identifikovaný ako 38-ročný Maynor Yassir Suazo Sandoval. Martin, ktorý žije v Hondurase, pre CNN povedal, že mu volala bratova rodina z Baltimoru. "Vraveli mi, že Maynor tam bol v čase, keď sa most náhle zrútil. Odvtedy sa s ním nevedia spojiť, je nezvestný," hovorí. 

Maynor žil v USA 18 rokovm no pochádzal z Azacualpy v Hondurase. Bol šťastne ženatý. Mal 18-ročného syna a 5-ročnú dcéru. Martin prezradil, že jeho brat podnikal. Založil si vlastnú firmu, ktorá poskytovala údržbárske práce. Tie robil aj na moste Key Bridge. Jeho rodina verí, že Maynora sa napokon podarí nájsť živého. Keď už bude potvrdená jeho smrť, prajú si aspoň získať späť jeho telo, aby mu mohli vystrojiť pohreb. 

Miguel zo Salvadoru

Miguel Luna (49) zo Salvadoru bol identifikovaný ako jeden zo šiestich ľudí po katastrofe. Zanechal po sebe manželku a šesť detí. Informovala o tom nezisková organizácia CASA, ktorá poskytuje služby rodinám pracujúcich prisťahovalcov. "Bohužiaľ sme sa dopočuli, že jeden zo stavebných robotníkov na moste Key Bridge v čase nehody bol aj dlhoročný člen rodiny CASA, čo prinieslo ešte väčší žiaľ k tejto už i tak tragickej situácii," povedal výkonný riaditeľ organizácie Gustavo Torres. Miguel Luna zo Salvadoru odišiel v pondelok večer o 18:30 miestneho času do práce, no domov sa už nevrátil, informuje CASA.

"Celý región Baltimore a organizácia CASA sú zdrvení touto tragédiou. Súcitime s rodinami obetí a všetkými, ktorých táto hrozná nehoda postihla," doplnil Torres s tým, že prioritou neziskovej organizácie je v týchto ťažkých dňoch podpora a poskytovanie pomoci zasiahnutým rodinám.  

Pomocné práce 

Podľa posádky mala loď problém s pohonom a potvrdil to aj guvernér štátu Maryland Wes Moore, podľa ktorého predbežné vyšetrovanie naznačuje nehodu. Dodal, že nezvestnými sú stavební robotníci, ktorí na moste opravovali výmoly.

Do pomocných prác na zrútenom moste sa zapojí viac ako tisíc príslušníkov amerického armádneho zboru inžinierov z U.S. Army Corps of Engineers (USACE). "Tím zahŕňa špecialistov na výstavbu či prevádzku mosta, ktorí budú spolupracovať s miestnymi, štátnymi a federálnymi agentúrami na odstránení úlomkov a obnovení lodnej dopravy," uviedol USACE.

Aj z Guatemaly a Mexika 

Niektoré z nezvestných osôb aj Mexičania. Uviedol to Rafael Laveaga, vedúci konzulárneho úradu mexického veľvyslanectva vo Washingtone. Laveaga však nespresnil, o koľkých Mexičanov by malo ísť. Na moste zahynuli prisťahovalci z Mexika, Hondurasu, Guatemaly či Salvadoru, ktorí majú doma svoje rodiny. "Ide o rodiny obetí z viacerých krajín. Práve preto sa im aj my snažíme pomôcť. Sme si vedomí, že tam boli aj Mexičania. Starali sa o údržbu mosta. Nehody sa stávajú a toto bola veľmi nešťastná tragédia," povedal.

Nákladná loď Dali narazila do konštrukcie mosta Key Bridge v Baltimore
Zobraziť galériu (3)
Nákladná loď Dali narazila do konštrukcie mosta Key Bridge v Baltimore  (Zdroj: SITA/AP/WJLA)

Dvaja zo stavebných robotníkov nezvestných od pádu mosta pochádzali skutočne z Guatemaly. Informovalo o tom v utorok tamojšie ministerstvo zahraničných vecí. Americká pobrežná stráž už ukončila aktívne záchranné práce. Šešť nezvestných ľudí zrejme vyhlásia za mŕtvych. 

Postavený nanovo

Guvernér Mareylandu Moore avizoval, že most bude postavený nanovo, ale tak, aby uchoval pamiatku na ľudí, ktorých životy táto tragédia ovplyvnila. Prezident USA Joe Biden vyhlásil, že federálna vláda uhradí celé náklady na prestavbu mosta a obnovenie prevádzky miestneho prístavu.

Viac o téme: MostKatastrofaZrútenieNezvestníMŕtviGuatemalaBaltimoreMarylandDaliKey BridgeMaynor Yassir Suazo SandovalMiguel Luna
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu