Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Odsúdenec na smrť pobúril jedlom, ktoré chcel zjesť pred popravou: NO FUJ!

(Zdroj: Getty Images)

TEXAS - Dať väzňovi odsúdenému na smrť možnosť vybrať si posledné jedlo pred popravou je tradíciou v mnohých amerických štátoch. V Texase je to však už táto praktika minulosťou. Tamojší senátor ju zrušil ešte v 90. rokoch kvôli Lawrencovi Russellovi Brewerovi. Ten si totiž vypýtal obrovské množstvo jedla, ktoré potom odmietol.

Vybrať si posledné jedlo pred smrťou bolo už roky samozrejmosťou pre odsúdencov vo viacerých štátoch USA. Išlo o zaužívaný rituál predtým, ako boli usmrtení. Väčšinou išlo o celkom štandardné žiadosti ako steak a vajcia, ktoré si zaželal Ted Bundy, iné zas boli trochu divokejšie, ako napríklad Victor Feguer, ktorý požiadal o jednu vykôstkovanú olivu. Väzni odsúdení na smrť v Texase sa však s touto tradíciou nadobro rozlúčili. Všetko zavinil väzeň Lawrence Russell Brewer. Ako stúpenec bielej rasy bol v roku 1999 uväznený spolu s ďalšími tromi mužmi za vraždu Jamesa Byrda Jr., ktorého brutálne ťahali takmer päť kilometrov po ceste po tom, čo ho pripútali k pick-upu. 

Brewer bol podľa Texaského ministerstva kriminálneho súdnictva členom Ku Klux Klanu. On a jeho komplic John King boli prvými belochmi, ktorí dostali trest smrti za zabitie Afroameričana v moderných dejinách Texasu. Predtým, ako Russella usmrtili, sa ho dozorcovia pýtali, čo by si dal ako posledné jedlo. Podľa informácií portálu Medium požiadal o dosť divokú zmes jedál vrátane kuracích steakov, vyprážanej okry s kečupom a syrovej omelety s mletým hovädzím mäsom, jalapenos a paprikou. Tu sa to však ani zďaleka neskončilo. 

Vypýtal si tiež trojitý slaninový cheeseburger, tri fajitas, grilované mäso a pol bochníka bieleho chleba, špecialitu pre milovníkov pizze, domácu zmrzlinu Blue Bell, jednu porciu fudgu z arašidového masla s drvenými arašidmi a tri nealkoholické sódy Root Beer. Dozorcom sa podarilo zohnať všetko jedlo, no keď to všetko položili pred väzňa, oznámil im, že už nie je hladný. 

 

June 7, 1998: James Byrd is murdered by white supremacists. James Byrd, Jr. was an African-American man who was...

Posted by Daily Black History Facts on Wednesday, June 7, 2023

Brewerovo odmietnutie viedlo k tomu, že texaský senátor John Whitmire ukončil 87-ročnú tradíciu, čo znamená, že od toho dňa už nikto v cele smrti v Texase nedostane posledné jedlo. Predtým nebolo nezvyčajné, že odsúdenému v cele smrti zamietli poslednú žiadosť o jedlo alebo mu dali náhradu. Stávalo sa tak vtedy, keď si väzeň vyžiadal nejaké bizarné alebo nejedlé pokrmy, ako napríklad James Edward Smith, ktorý chcel hrudku špiny. Namiesto toho dostal jogurt.

Viac o téme: VrahVäzeniePopravaTexasLawrence Russell Brewer
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu