Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Sledujete v televízii tieto relácie? Psychologička odkazuje: Zájdite na terapiu, nie je to v poriadku!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - Ak oddychujete pri najnovších seriáloch o sériových vrahoch alebo počúvaní podcastov o skutočnom zločine, možno budete potrebovať vážne traumatické poradenstvo, tvrdia odborníci. Psychologička vysvetlila, že relax pri sledovaní násilného obsahu nie je v poriadku.

Celebritná psychologička Thelma Bryantová, ktorá sa špecializuje na rodinnú, manželskú a sexuálnu terapiu, hovorí, že na uspokojovaní sa násilím nie je nič zdravé. "Ak vaša predstava o relaxácii pred spaním je pozrieť si tri epizódy Zákona a poriadku, zamyslite sa nad tým, prečo na vás trauma pôsobí relaxačne," vyzvala svojich poslucháčov v podcaste, ktorý moderuje Mel Robbinsová. Vysvetlila, že ľudia, ktorí radi relaxujú pred vyobrazeniami zločinu, ubližovania a útokov, to robia preto, že tento scenár im je dobre známy. Nabáda ich k tomu, aby sa svojim traumám postavili čelom. "Možno je vhodný čas na preprogramovanie vášho nervového systému. Pokoj sa vám môže zdať neznámy a nudný, ale stojíte za to." 

@melrobbins If your idea of “relaxing” before bed is watching a few episodes of Law & Order (or any other #truecrime show), listen up. This was just ONE of the many incredible mic drop moments 🎤 and knowledge bombs 💣 that @Dr Thema Bryant drops on the #melrobbinspodcast. Listen now!! 👉 “6 Signs You’re Disconnected From Your Power and How to Get It Back: Life-Changing Advice From the Remarkable Dr. Thema Bryant” 🔗 in bio #melrobbins #podcast #trauma #traumatok #healing #bingewatching ♬ original sound - Mel Robbins

Stovky ľudí vyjadrili prekvapenie nad týmto zistením. Jedna žena poďakovala psychologičke, že si našla čas a vysvetlila to tak jasne. "Keď som sa začala liečiť, tie relácie, ktorými som bola posadnutá, sa pre mňa stali nielen menej príťažlivými, ale aj znepokojujúcimi," priznala. "Osobne sa cítim byť poznačený traumou. Považujem za jednoduchšie pozorovať traumu v umení/zábave spôsobom, ktorý je menej osobný alebo emocionálny a premýšľať o tom, ako sa to vzťahuje na môj život, než keď ju zažívam ja," súhlasil ďalší komentujúci.

Iní boli šokovaní. "Môj manžel sleduje tieto relácie, aby sa uvoľnil," priznala jedna žena. Niektorí ľudia si myslia, že podobné relácie nemajú nič spoločné s traumou, ale skôr s rozhodnutím. Jedna z diváčok seriálu Zákon a poriadok prezradila, že k sledovaniu ju nemotivovali zločiny, ale spravodlivosť, ktorá na konci vždy zvíťazila. "Vtedy bola moja realita taká, že v mojej profesii bola takmer všade trauma, ale spravodlivosť sa videla len zriedka. Takže sledovanie Zákona a poriadku bol pre môj mozog spôsob, ako vidieť určitú formu spravodlivosti v oblasti, kde je spravodlivosť najviac potrebná," vysvetlila. Viaceri užívatelia dokonca uviedli, že sa naučili vcítiť sa do kože útočníkov, ktorí si so sebou tiež niesli svoje vlastné bremená a traumy.

 

Viac o téme: VraždaSériový vrahPsychológiaKrimi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu