Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Ľudí ohromil hrozivý úkaz na oblohe nad Talianskom: FOTO, ktoré sa podarí raz za život

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

POSSAGNO - Na nočnej oblohe nad Talianskom zablikalo obrovské červené svetlo ako zo sci-fi filmu, ktoré v priebehu milisekúnd zmizlo. Pre krátkosť výjavu ho väčšina ľudí nestihla zaregistrovať. Pravdepodobne to spôsobil elektromagnetický impulz z neďalekej búrky.

Tento úkaz predsa len stihol niekto zachytiť, a to fotograf prírody Valter Binotto, ktorý ho odfotil na oblohe nad mestom Possagno v severnom Taliansku. Červený prstenec sa však v skutočnosti nad mestom nenachádzal. Namiesto toho sa nad stredným Talianskom a časťou Jadranského mora mihol masívny kruh, ktorý mal priemer približne 360 kilometrov. Bola to len vynútená perspektíva, vďaka ktorej prstenec vyzeral, akoby visel nad mestom, píše Live Science.

Prstencový záblesk je známy ako emisie svetla a veľmi nízkofrekvenčných porúch spôsobených zdrojmi elektromagnetických impulzov. Tie sú zriedkavým typom stratosférických/mezosférických porúch vyplývajúcich z intenzívnej elektrifikácie búrky. Červené prstence sa vytvárajú, keď elektromagnetické impulzy vydávané bleskom zasiahnu zemskú ionosféru, ionizovanú časť hornej atmosféry, ktorá sa rozprestiera vo výške 80 až 644 km nad zemou. Vzhľadom na ich krátkodobú povahu sú obdobné javy bežne viditeľné iba pre satelity obiehajúce okolo Zeme a boli objavené v roku 1990 práve vďaka kamerám na palube raketoplánov NASA.

Podľa Spaceweather.com je Binottova fotografia pravdepodobne "najlepším zo všetkých záberov zo Zeme". Normálne blesky nevyžarujú elektromagnetické impulzy, pretože neprenášajú dostatočný prúd. Počas tejto búrky však nezvyčajne silný blesk, najmenej desaťkrát silnejší ako bežné blesky, pravdepodobne vytvoril elektrickú rázovú vlnu, ktorá potom zasiahla ionosféru. Keď elektróny a elektromagnetické impulzy zasiahnu ionosféru, nabité častice excitujú atómy dusíka, ktoré potom vydávajú červenkastú žiaru.

Viac o téme: OblohaTalianskoZáhadný úkaz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu