Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Zomrela rehoľná sestra (†118), najstarší človek na Zemi: Toto vraj mohlo za jej dlhovekosť

 Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: TASR/Sainte-Catherine Laboure care home/ David Tavella via AP)

MARSEILLE - Vo veku 118 rokov zomrela francúzska rehoľníčka sestra André považovaná za najstaršieho človeka na Zemi. Informovala o tom v utorok agentúra AFP. Tvrdila, že za svoju dlhovekosť vďačí Bohovi, ktorý na ňu očividne zabudol.

Denník Le Figaro na svojom webe napísal, že sestra André, občianskym menom Lucile Randonová, zomrela v spánku v noci na utorok v domove dôchodcov Sainte-Catherine-Labouré v Toulone na juhu Francúzska, kde prežila viac ako trinásť. "Zomrela o druhej ráno. Cítime veľký smútok, ale ona si to už priala, túžila sa pripojiť ku svojmu milovanému bratovi. Pre ňu je to vyslobodenie," vysvetlil David Tavella, ktorý má na starosti komunikáciu v dotyčnom domove pre seniorov. 

Najstarším známym žijúcim človekom na svete bola sestra André od 19. apríla 2022, po smrti Japonky Kane Tanakaovej. Tento svoj nový titul považovala za "pýchu", ale aj za "katastrofu", pričom položartom vravievala: "Boh na mňa zabudol." Na svoje 118. narodeniny, ktoré oslávila vlani 11. februára, si so svojimi gratulantmi pripila svojím obľúbeným koktailom z portského a čokolády.

Zomrela rehoľná sestra (†118),
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Sainte-Catherine Laboure care home/ David Tavella via AP)

Sestra André bola na sklonku života na invalidnom vozíku a bola nevidiaca a ľutovala, že prišla o časť svojich fyzických schopností. "Hovorí sa, že práca zabíja, ale práve práca ma udržala pri živote, pracovala som až do svojich 108 rokov," uviedla podľa spravodajského webu Ouest France. Lucile sa narodila 11. februára 1904 v meste Ales v departemente Gard v južnom Francúzsku v protestantskej rodine. V mladosti pôsobila ako guvernantka a učiteľka, ako 19-ročná konvertovala na katolícku vieru a ako 41-ročná vstúpila do rehole Milosrdných sestier. Mužské meno si zvolila na počesť jedného zo svojich troch bratov. Prežila epidémiu španielskej chrípky aj COVID-19, ktorý dostala v roku 2021, pričom trpela len miernymi príznakmi. Nákaza pritom zabila desať obyvateľov zariadenia, v ktorom žila. 

Viac o téme: úmrtieVekNajstarší človek
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu