Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Vedci dokážu predpovedať, že sa vám stane táto nepríjemná udalosť: Stačí pohľad na to, čo píšete na webe

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

AUSTIN - Rozchody patria medzi najnepríjemnejšie udalosti v živote. Ako najnovšie odhalili americkí odborníci, do veľkej miery ovplyvňujú aj náš jazyk. Zamerali sa na príspevky zverejnené na Reddite a zistili, že známky blížiaceho sa rozchodu možno pozorovať už tri mesiace predtým, ako k nemu dôjde.

Štúdia skúmajúca jazyk, ktorý ľudia používajú pri rozchodoch, zistila, že známky blížiaceho sa rozchodu možno pozorovať tri mesiace predtým, ako k tejto udalosti dôjde. Vedci z Texaskej univerzity v Austine sa pozreli na 1 027 541 príspevkov od 6803 užívateľov Redditu. Zamerali sa predovšetkým na tých, ktorí zverejnili príspevky do fóra r/BreakUps (rozchody). 

Náznakom toho, že sa blíži rozchod, nebolo samotné zverejnenie príspevku v tomto konkrétnom fóre. Skutočnosť, že tak urobili, však poskytla odborníkom príležitosť skúmať, ako rozchody ovplyvnili ich používanie jazyka. Počas dvoch rokov sa zamerali na príspevky zverejnené pred, počas a po rozchodoch. Zistili, že jazykové znaky naznačujúce rozchod sa začali objavovať tri mesiace vopred a užívatelia sa k svojmu pôvodnému jazyku vrátili až po približne šiestich mesiacoch od rozchodu. 

Vedci dokážu predpovedať, že
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Výskumníci vo svojej štúdii napísali, že v príspevkoch prevládali znaky, ktoré zahŕňali nárast ja-slov, my-slov a slov kognitívneho spracovania (charakteristické pre depresiu, kolektívne zameranie a proces vytvárania významu) a pokles v analytickom myslení, čo naznačuje osobnejší a neformálnejší jazyk. Jedným z takýchto príspevkov je napríklad tento: "Nie som rozhodnutý, či sa o svoj príbeh podelím alebo nie. Potrebujem pomoc, pretože sa cítim stratený, ale môj príbeh je dlhý a nie som si istý, či stojí za to ho zdieľať." Zvýraznené slová vykazujú podľa odborníkov znaky kognitívneho spracovania. Príspevok je charakteristický aj zameraním na prvú osobu, teda používaním ja-slov. Zistenia boli zverejnené v časopise Proceedings of the National Academy of Sciences. 

Viac o téme: Rozchod
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu