Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Prelomové zistenie vedcov: Očkovanie proti COVIDU-19 pomáha aj pri tejto vážnej chorobe

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Burhan Ozbilici)

TAIYUAN - V nedávnej štúdii skúmali vedci z univerzity v Bonne a Shanxi účinnosť liečby rakoviny nosohltana. Jej výsledky priniesli zaujímavé zistenia týkajúce sa pacientov očkovaných proti ochoreniu COVID-19. Vakcína podľa všetkého dokáže aktivovať určité imunitné bunky, ktoré potom napadnú nádor.

Pacienti s rakovinou nosohltanu často absolvujú liečbu, ktorá aktivuje ich imunitný systém proti nádoru. Doteraz existovali isté obavy, že očkovanie proti covidu môže znížiť jej úspešnosť alebo vyvolať vážne vedľajšie účinky. Nedávna štúdia, ktorá spojila nemeckých a čínskych vedcov, však naznačila pravý opak. Závery zverejnené v časopise Annals of Oncology uvádzajú, že lieky proti rakovine vykazovali vyššiu účinnosť u pacientov zaočkovaných vakcínou SinoVac než u nezaočkovaných pacientov. 

Prelomové zistenie vedcov: Očkovanie
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Chinatopix)

Mnohé rakovinové bunky sú schopné rozvrátiť imunitnú odpoveď tela, a to tak, že tlačia na imunitné bunky známe ako receptor PD-1. Týmto spôsobom účinne odstavia ich endogénne obranné sily. Na blokovanie týchto receptorov sa používajú rôzne prípravky, čo umožňuje imunitnému systému účinnejšie bojovať proti nádoru. Imunitnú odpoveď, do ktorej patrí PD-1 receptor, však stimuluje aj očkovanie proti koronavírusovej infekcii. "Obávali sme sa, že vakcína nebude kompatibilná s anti-PD-1 terapiou. Takéto riziko platí najmä pre rakovinu nosohltanu, ktorá rovnako ako vírus SARS Cov-2 postihuje horné dýchacie cesty," vysvetľuje Jian Li z Inštitútu molekulárnej medicíny a experimentálnej imunológie v Univerzitnej nemocnici v Bonne. 

Bioinformatik spolu s kolegami z Číny skúmal, či je táto obava opodstatnená. Analýzy sa zúčastnilo viac ako 1500 pacientov liečených v 23 nemocniciach v celej Číne. Takéto multicentrické štúdie sú považované za obzvlášť informatívne, pretože ich účastníci sú veľmi rôznorodí a navyše výsledky nie sú skreslené regionálnymi charakteristikami. 

Zaočkovaní pacienti lepšie reagovali na liečbu rakoviny

Podľa člena výskumného tímu Christiana Kurtsa reagovala skupina 373 pacientov, ktorá bola zaočkovaná vakcínou SinoVac, prekvapivo oveľa lepšie na anti-PD-1 terapiu ako nezaočkovaní pacienti. Okrem toho častejšie nepociťovali závažné vedľajšie účinky. Vedci však nedokážu vysvetliť, prečo bola liečba po očkovaní úspešnejšia. "Predpokladáme, že vakcína aktivuje určité imunitné bunky, ktoré potom napadnú nádor. Túto hypotézu budeme ďalej skúmať," uviedol profesor Qi Mei. 

Prelomové zistenie vedcov: Očkovanie
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Rakovina nosohltana patrí v Číne k pomerne zriedkavým ochoreniam. V jej južnej časti a ďalších krajinách juhovýchodnej Ázie je ale dosť rozšírená. Jedným z predpokladaných dôvodov je časté používanie klimatizácie v horúcich a vlhkých oblastiach. Zdá sa, že dôležitú úlohu v tomto smere zohrávajú aj nutričné faktory. Na Taiwane je v súčasnosti rakovina nosohltana považovaná za jednu z hlavných príčin úmrtí mladých mužov.

Viac o téme: OčkovanieRakovinaVakcínaKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu