Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Pakistan spustil ďalšiu očkovaciu kampaň proti obrne

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ISLAMABAD - Pakistanské úrady v pondelok spustili novú celoštátnu očkovaciu kampaň proti obrne. Informuje o tom agentúra AP, ktorá sa odvoláva na pakistanské zdravotnícke úrady.

Kampaň potrvá päť dní a jej cieľom je zaočkovať proti obrne deti vo veku do päť rokov v najviac rizikových oblastiach. Zameriava sa na okresy na východe provincie Pandžáb a na juhozápade provincie Balúčistán. Ide tento rok už o šiestu takúto iniciatívu, pričom v Pakistane od apríla zaznamenali 20 nových prípadov obrny. V prvých decembrových týždňoch sa podobná očkovacia kampaň uskutoční na severozápade krajiny.

Organizujú ich pravidelne

Pakistan očkovacie kampane proti obrne organizuje pravidelne. Často ich sprevádzajú násilnosti, keď islamistickí militanti útočia na očkovacie tímy a policajtov, ktorí ich majú chrániť. Odporcovia vakcinácie sa snažia presviedčať miestnych obyvateľov, že očkovacie kampane sú západným sprisahaním, ktorých cieľom je sterilizácia miestnych detí.

Pakistan a Afganistan sú jedinými krajinami na svete zápasiacimi s výskytom detskej obrny, ktorá môže deťom spôsobiť ochrnutie. Nové prípady obrny ukazujú, že jej šírenie sa stále nedarí zastaviť. V minulom roku sa to zdravotníkom takmer podarilo, keď v krajine hlásili len jeden prípad. Úsilie o zastavenie šírenia obrny v Pakistane podporuje aj Nadácia Billa a Melindy Gatesovcov, ktorá minulý mesiac sľúbila 1,2 miliardy dolárov na celosvetový boj proti tomuto ochoreniu, píše AP.

Viac o téme: OčkovanieObrnaPakistan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu