Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Nepríjemné odhalenie o dôsledkoch o COVIDE-19: Zistenie, ktoré bude zaujímať najmä mužov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

HONG KONG - Vlani v septembri šokovala raperka Nicki Minaj svojím vyhlásením o málo známom vedľajšom účinku vakcín proti covidu. V jednej štúdii sa totiž dočítala, že môžu spôsobiť nafúknutie semenníkov do obrovskej veľkosti. Odborníci to ale popierajú. Podľa nich semenníky ovplyvňuje samotná choroba, nie očkovanie.

Nicki Minaj minulý rok uviedla, že jedným z vedľajších účinkov vakcinácie je abnormálne nafúknutie semenníkov. Ide však o nezmysel. Vakcína nemôže mať takýto vplyv na organizmus. Na druhej strane sa ale zdá, že COVID-19 predsa len ovplyvňuje veľkosť semenníkov. Nová štúdia realizovaná v Hong Kongu, ktorá bola zverejnená v časopise Clinical Infectious Diseases, odhalila, že covid môže v skutočnosti viesť k vážnemu zmenšeniu semenníkov. "Ukázalo sa, že semenníky boli subklinicky ovplyvnené akútnym znížením počtu spermií a následnou chronickou asymetrickou atrofiou semenníkov a trvalo nízkym sérovým testosterónom a inhibínom B, proteínom spojeným s vyššími koncentráciami spermií," uvádzajú jej autori. 

Nepríjemné odhalenie o dôsledkoch
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Semenníky podľa odborníkov vykazovali degeneráciu, nekrózu a zápal od štyroch do 120 dní po infekcii. Výskum bol vykonaný na škrečkoch, ktoré, hoci sú dobre etablované ako fyziologický malý zvierací model pre COVID-19, nie sú ľudia. Výsledky štúdie sú preto obmedzené na model škrečka. 

Existuje množstvo výskumov naznačujúcich, že COVID-19 môže ovplyvniť počet spermií a zdravie semenníkov. Lekári na celom svete zaznamenali od vypuknutia pandémie nárast sexuálnej dysfunkcie a neplodnosti. V niektorých prípadoch môže byť jedným z prvých príznakov infekcie silná bolesť semenníkov. Dôkazy o infikovanom testikulárnom tkanive a zníženom počte spermií boli dokonca odhalené pri pitvách niektorých obetí covidu. 

Nepríjemné odhalenie o dôsledkoch
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Korelácia však neznamená príčinnú súvislosť. Vedci chceli len dokázať súvislosť medzi vírusom a poškodením semenníkov. Na škrečkoch preto vykonali širokú škálu testov; vstrekovali im vírus spôsobujúci COVID-19 do nosov alebo priamo do semenníkov. Taktiež do nich aplikovali vírus chrípky, pričom táto skupina škrečkov bola použitá ako kontrolná. Aj keď škrečky až tak neochoreli, výskumníci uviedli iba to, že sa u nich vyvinul mierny zápal pľúc a ich semenníky boli na tom horšie. Počet spermií a hladiny testosterónu sa znížili, samotné semenníky atrofovali a zmenšili sa a bunky zodpovedné za tvorbu spermií začali odumierať. Rozsah poškodenia semenníkov bol podobný pre varianty delta aj omikron. 

Podľa expertov je jedinou prevenciou pred podobným scenárom očkovanie. "Pri zvládaní rekonvalescencie mužov po prekonaní covidu je dôležité uvedomiť si možné zníženie sexuálnej túžby a subfertilitu. Očkovanie proti covidu môže tejto komplikácii zabrániť," zhrnul najnovšie poznatky profesor infekčných chorôb a mikrobiológ Kwok-yung Yuen, ktorý viedol výskum. 

Viac o téme: SemenníkyKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu