Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Pacienti hlásia podivné príznaky OMIKRONU: Trpíte nimi? Okamžite si spravte test

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - S narastajúcim počtom infikovaných variantom omikron pribúdajú aj informácie o nových symptómoch, ktoré sa objavujú najčastejšie. Prostredníctvom aplikácií a lekárskych správ ich zhromažďujú viaceré zdravotnícke organizácie a poskytujú tak prehľad laickej aj odbornej verejnosti.

Pri omikrone pacienti trpia trochu inými príznakmi, než to bolo pri predošlých variantoch. Niekdajšie najbežnejšie symptómy covidu zahŕňali kašeľ, horúčku, stratu čuchu či chuti. Pri omikrone sa často objavujú "ružové" oči, čiže konjunktivitída a vypadávanie vlasov

Pacienti hlásia podivné príznaky
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Buďte v strehu! Lekári upozorňujú na bizarný varovný príznak nákazy OMIKRONU

Podľa Healthline zasahuje nový variant enzým konvertujúci angiotenzín 2 (ACE2), ktorý sa nachádza v častiach očí, ako je sietnica a bunky lemujúce bielko a viečko. Tento príznak sa zvyčajne objaví približne do dvoch dní od nákazy.  Podľa American Academy of Dermatology Association je bežným príznakom koronavírusovej infekcie aj vypadávanie vlasov, a to najmä v prípadoch, ak priebeh ochorenia sprevádza horúčka. Symptóm sa zvyčajne prejaví v záverečnej fáze infekcie. 

Pacienti hlásia podivné príznaky
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Podľa nedávnych zistení spôsobuje omikron miernejší priebeh covidu než napríklad delta. Odborníci identifikovali ďalších osem špecifických symptómov tohto variantu. Ide o škrabanie v hrdle, nádchu, únavu, kýchanie, bolesti krížov či hlavy, nočné potenie a bolesti svalov. Objaviť sa môžu už dva dni po infikovaní sa. Britský profesor Tim Spector, ktorý sleduje symptómy prostredníctvom aplikácie Zoe, ich porovnáva s bežným prechladnutím, pretože mnohí ľudia si ich mýlia. Každému, kto má takéto príznaky, preto odporúča, aby si radšej urobil test. 

Viac o téme: KoronavírusCOVID-19Omikron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu