Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

FOTO Horolezec sa zranil pri výstupe na vrchol v Chorvátsku: Pes ho zahrieval svojím telom 13 hodín

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ZÁHREB - Pes chránil celých trinásť hodín vlastným telom pred mrazom horolezca, ktorý sa na Nový rok zranil pri výstupe v chorvátskom pohorí Velebit. Informovalo o tom srbské vydanie stanice BBC s odvolaním sa na chorvátsku horskú službu.

"Priateľstvo a láska medzi človekom a psom nepoznajú hranice," uviedla horská služba v opise zásahu, pri ktorom husky menom North viac ako päť hodín zahrieval na snehu vlastným telom muža so zlomenou nohou. Odmietal sa od neho odlúčiť aj po tom, čo záchranári horolezca ďalšie hodiny dopravovali do údolia. 

FOTO Horolezec na Mont Blancu objavil poklad: Teraz sa dozvedel správu, ktorá mu zmení život

Traja turisti a pes vyrazili v zimných podmienkach prvý deň tohto roku na 1757 metrov vysoký Vaganski vrh, najvyšší bod pohoria Velebit. "Jeden sa pošmykol a zišiel 150 metrov dole. Narazil do kmeňa a zlomil si nohu na niekoľkých miestach," povedal BBC náčelník chorvátskej horskej služby Josip Granić

Northovi sa k nešťastníkovi ležiacemu na neprístupnom mieste podarilo dostať, na rozdiel od jeho druhov, ktorým v tom zabránili zľadovatené platne. Aspoň ale boli schopní privolať pomoc. Keď záchranári po viac ako siedmich hodinách spúšťali zraneného na nosidlách, pes ležal celý čas stočený v klbku na svojom pánovi. Vstal až vtedy, keď muža v údolí naložili do sanitky. "Pacient nie je v ohrození života a podľa lekárov sa mu darí dobre," dodal Granić.

Na facebookovej stránke horskej služby teraz zviera aj záchranári žnú slová chvály. "Vám ľuďom aj tomuto skvelému psovi poklona až na zem," napísal jeden užívateľ. "North je doma a všetkých pozdravuje. Odpočíva," napísala iná užívateľka, pravdepodobne príbuzná zraneného horolezca.

Viac o téme: PesHorolezecChorvátskoVelebit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu