Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

VIDEO Vedci skúmali more pomocou ponorky: Keď zbadali, čo nakrútila, ostali v šoku

Strašík maloústý
Strašík maloústý (Zdroj: Getty Images)

SAN DIEGO - Vedci z morského výskumného ústavu MBARI nakrútili pri pobreží Kalifornie pomocou diaľkovo ovládanej hlbokomorskej ponorky len zriedka vídanú, bizarne vyzerajúcu rybu, ktorá má priehľadnú hlavu a veľké, zelené oči. Informoval o tom spravodajský server Newsweek.

Strašíka maloústeho (Macropinna microstoma) sa podarilo natočiť v hĺbke 600 až 800 metrov. Video trvajúce necelú minútu zachytáva nezvyčajne vyzerajúcu rybu s priesvitnou hlavou a chvostom, hnedým telom a zelenými očami, ktorá pláva okolo kamery na ponorke. Oči na záberoch vyzerajú, že svietia, ale ide len o svetlo odrazené od kamery.

Tento rybí druh, ktorý dosahuje dĺžku okolo 15 centimetrov, bol prvýkrát opísaný v roku 1939. Vedcov dlho miatlo, ako sa môže strašík kŕmiť, keď má oči obrátené hore a papuľa smeruje dopredu. Vďaka skúmaniu dostupných záberov zistili, že ryba môže očami v priehľadnej kopule svojej hlavy rotovať, ako práve potrebuje. Predpokladá sa, že strašíci sa vznášajú vo vode nad kolóniami trúbkov, živočíchov z radu morských polypovcov, a kradnú im jedlo, ktoré sa zachytí v ich chápadlách.

Viac o téme: MoreRybaVedciKalifornia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu