Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

FOTO Horolezec na Mont Blancu objavil poklad: Teraz sa dozvedel správu, ktorá mu zmení život

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PARÍŽ - Alpinista, ktorý v roku 2013 našiel truhlu smaragdov, rubínov a zafírov na francúzskej strane hory Mont Blanc, teraz dostal polovicu nájdených drahokamov. Podľa agentúry AFP sa predpokladá, že truhlica patrila cestujúcemu na palube indického lietadla, ktoré sa zrútilo pred polstoročím.

Horolezec, ktorý si prial zostať v anonymite, zbadal pri prekonávaní ľadovca Bossons kovovú škatuľu. Vo vnútri našiel vrecká, na ktorých bol nápis Made in India a ktoré obsahovali drahokamy. Nález odovzdal francúzskej polícii. Muž bol teraz po neúspešnom pátraní po rodine pôvodného indického majiteľa odmenený polovicou pokladu. Druhú polovicu si ponechal úrad v Chamonix. Každá z nich má hodnotu v prepočte približne 149 400 eur, uviedol starosta mesta Eric Fournier. Alpinistu zároveň pochválil za jeho poctivosť.

V oblasti Mont Blancu sa v rokoch 1950 a 1966 zrútili dve indické lietadlá. Na palube prvého stroja zomrelo 48 ľudí, pri druhom nešťastí zahynulo 117 ľudí. Odvtedy tu horolezci občas nachádzajú trosky lietadiel, batožinu aj ľudské pozostatky. V roku 2012 tu objavili tašku s diplomatickou poštou z Indie, ktorá obsahovala noviny, kalendáre a osobný list z roku 1966. Úrady sa domnievajú, že drahokamy pravdepodobne pochádzajú z letu z roku 1966, ktorý bol na ceste z Bombaja do New Yorku, keď sa zrútil.

Viac o téme: HorolezecPokladDrahokamy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu