Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Prekvapivé odhalenie vedcov: Tento JAV u ľudí vyvoláva chuť na sex

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

TEL AVIV - Vedci z Univerzity v Tel Avive zistili, že vystavenie ultrafialovému žiareniu zo slnečného svetla zvyšuje u ľudí hladiny sexuálnej vášne. Podľa odborníčky by toto prelomové zistenie mohlo pomôcť pri liečbe porúch sexuálnych hormónov.

Štúdia izraelských vedcov odhalila, že slnečné svetlo ovplyvňuje reguláciu endokrinného systému zodpovedného za uvoľňovanie sexuálnych hormónov u ľudí. Výskum viedol študent doktorandského stupňa Roma Parikh a Ashchar Sorek z laboratória Carmit Levyovej z Katedry humánnej molekulárnej genetiky a biochémie na Sacklerovej lekárskej fakulte. Prevratný objav bol publikovaný v prestížnom vedeckom časopise Cell Reports.

"Už mnoho rokov je známe, že UV žiarenie zo slnečného žiarenia zvyšuje u mužov hladiny testosterónu a tiež vieme, že slnečné svetlo hrá hlavnú úlohu v behaviorálnej aj hormonálnej regulácii sexuality. Mechanizmus zodpovedný za túto reguláciu však zostal neznámy. Naša štúdia umožnila lepšie porozumieť tomuto mechanizmu," vysvetlila Levyová. 

Prekvapivé odhalenie vedcov: Tento
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Experti najprv vystavili zvierací model UVB žiareniu (ultrafialovému žiareniu typu B) s vlnovou dĺžkou 320-400 nanometrov. Účinok bol dramatický; hladiny hormónov u samíc výrazne stúpli, zväčšovali sa im vaječníky a predlžovalo sa obdobie párenia. Rovnako došlo k zvýšeniu príťažlivosti medzi samcami a samicami a obe pohlavia vyhľadávali viac sexuálnych príležitostí. V druhej fáze vedci zopakovali experiment na zvieracom modeli, tentokrát z pokožky odstránili proteín nazývaný p53, ktorý identifikuje poškodenie DNA a aktivuje pigmentáciu počas vystavenia slnečnému žiareniu ako ochranu pred jeho nepriaznivými účinkami. Odstránenie p53 eliminovalo vplyv expozície UVB na sexuálne správanie zvierat a presvedčilo Levyovú a jej kolegov, že vystavenie sa žiareniu pokožkou bolo príčinou pozorovaných hormonálnych, fyziologických a behaviorálnych zmien. Výskumníci tiež zistili, že ochranný systém je rovnako zodpovedný za reguláciu sexuality. 

Prekvapivé odhalenie vedcov: Tento
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Posledná fáza zahŕňala 32 ľudských subjektov, ktoré vyplnili dotazníky týkajúce sa správania pod vplyvom vášne a agresie. Po fototerapii UVB obe pohlavia vykazovali nárast vášne a muži naviac u seba zaznamenali nárast agresivity. Podobné výsledky boli zistené, keď boli osoby požiadané, aby sa vyhýbali slnečnému žiareniu dva dni a potom sa opaľovali približne 25 minút. Krvné testy odhalili, že vystavenie slnečnému žiareniu viedlo k vyššiemu uvoľňovaniu hormónov, ako je testosterón, v porovnaní s jedným dňom pred expozíciou. 

FOTO Mladá žena si opaľuje nahý zadok na slnku: Je to vstupná brána! Experti sú zhrození       

V budúcnosti môže tento objav pomôcť napríklad pri liečbe sexuálnych porúch. Na dosiahnutie tohto cieľa je však ešte potrebný ďalší výskum. Podľa Levyovej prelom povedie aj k ďalším objavom v základnej vede. "Naše zistenia otvárajú mnoho vedeckých a filozofických otázok. Ako ľudia nemáme kožušinu a naša koža je tak priamo vystavená slnečnému žiareniu. Len začíname chápať, čo s nami táto expozícia robí a aké kľúčové úlohy môže hrať v rôznych oblastiach. Je to len špička ľadovca," dodala. 

Viac o téme: SlnkoSexVášeňHormónSlnečné žiarenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu