Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Lekári riešia záhadu: Žena (43) po druhej dávke AstraZenecy prestala hovoriť

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: profimedia.sk)

NORFOLK - Štyridsaťtriročná Britka tvrdí, že po podaní druhej dávky vakcíny AstraZeneca nebola schopná rozprávať. V nemocnici bola niekoľko dní, žiadny z odborníkov však nedokázal vysvetliť, prečo došlo k takejto nezvyčajnej zdravotnej komplikácii. Doposiaľ neexistujú dôkazy, ktoré by spájali stratu hlasu a vakcináciu.

Sofia Gomesová z grófstva Cambridgeshire si myslí, že mala ťažkú ​​alergickú reakciu niekoľko hodín po tom, ako 19. mája dostala druhú dávku vakcínu Astra-Zeneca. V dôsledku toho údajne nebola schopná rozprávať. Žena nereagovala dobre už na prvú dávku 1. marca, kedy ju trápili vysoké horúčky a bolesti nôh. Večer po druhej dávke sa necítila dobre a dokázala len šepkať. "Mysleli sme si, že má alergickú reakciu, tak som zavolal sanitku, ktorá ju odviezla do nemocnice," povedal Sofiin snúbenec Victor Plowman. 

Lekári riešia záhadu: Žena
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Lekári z King‘s Lynn Hospital v Norfolku boli z pacientkinho stavu podľa jej slov zmätení. Vyšetrili jej krk, no neprišli na nič zvláštne či znepokojivé. V nemocnici zostala týždeň, pričom sa na ňu prišlo pozrieť niekoľko odborníkov, no aní tí nedokázali vysvetliť jej stav. Niektorí však podotkli, že to mohla spôsobiť vakcína. Predpokladajú však, že Gomesovej sa hlas vráti, v súčasnosti čaká na logopedické vyšetrenie. Britský regulačný úrad pre lieky vyhlásil, že v súčasnosti neexistujú nijaké dôkazy o súvislosti medzi stratou hlasu a očkovaním proti koronavírusu. Regulačná agentúra pre lieky a zdravotnícke výrobky (MHRA) však uvádza, že každý, kto má ťažkosti s rečou približne štyri dni po podaní vakcíny AstraZeneca, by mal vyhľadať okamžitú lekársku pomoc. 

KORONAVÍRUS Experti upozorňujú na oneskorený vedľajší účinok vakcíny Pfizer

Neželané vedľajšie účinky po podaní vakcíny nemusia vždy súvisieť s očkovaním. Častokrát k nim dôjde, pretože pacient nemá diagnostikované choroby, ktoré vedľajšie účinky môžu spustiť. Gomesová netrpí žiadnymi zdravotnými ťažkosťami, preto sa vraj cíti "skutočne frustrovaná, rozrušená a vystrašená". Najviac ju trápi, že nie je schopná rozprávať sa so svojím synom, ktorý trpí autizmom. "Chýba mi čítanie príbehov mojim deťom a spievanie na dobrú noc. Chýba mi možnosť rozprávať sa s rodinou v Portugalsku po telefóne. Je pre mňa naozaj ťažké vyjadriť svoje pocity, keď jediné, čo môžem urobiť, je písať do poznámkového bloku," uviedla. 

Lekári riešia záhadu: Žena
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Odborníci informovali, že sa vyskytli veľmi zriedkavé prípady anafylaxie - závažnej alergickej reakcie, ktorá môže u ľudí spôsobiť mdloby, ťažkosti s dýchaním a rýchly tlkot srdca - po podaní jednej z covidových vakcín založených na RNA, ako je Pzifer/BioNTech a Moderna. "Spravidla sa vyskytujú v priebehu niekoľkých minút až jednej hodiny po očkovaní a môžu byť sprevádzané bolesťami hrdla, dýchacími ťažkosťami, chrapotom a opuchnutým jazykom," spresnil predseda imunopatológie na Univerzite v Edinburghu Neil Mabbott. Ide však o rýchlo liečiteľné vedľajšie účinky. O Gomesovej prípade si myslí, že strata hlasu bola náhodná a nesúvisela s podaním vakcíny. 

Viac o téme: OčkovanieVakcínaVedľajšie účinkyKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu