Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Robíte nočné? Odborníci varujú, hrozí vám kvôli tomu obrovské riziko

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

COLUMBIA - Ak pracujete na nočné zmeny, je pravdepodobnejšie, že budete trpieť chronickým ochorením známym ako porucha spánku v práci na zmeny. Okrem toho je trikrát pravdepodobnejšie, že sa stanete účastníkom dopravnej nehody. Toto všetko ukázala nová štúdia expertov z Univerzity v Missouri.

Americkí vedci zistili, že ľudia, ktorí pracujú v netradičnom čase, napríklad od 23:00 do 7:00 alebo inom extrémnom časovom rozmedzí, sú vystavení väčšiemu riziku vzniku chronických stavov. Tie majú vplyv na ich spánok, čo môže negatívne ovplyvniť bežné fungovanie človeka. O svojich poznatkoch informovali v záverečnej správe, ktorá bola publikovaná vo vedeckom časopise Sleep Science

Máte ráno problémy so vstávaním? Toto je VEC, ktorú by ste mali podľa vedcov urobiť ako prvú

Chronické stavy spánku, napríklad spánkové apnoe a nespavosť, zvýšili riziko nehôd o takmer 29 percent alebo skoro-nehôd o asi 33 percent. "Potrebujeme identifikovať technické protiopatrenia, ktoré pomôžu zabrániť vzniku nehôd. Takéto opatrenia môžu zahŕňať dostupnosť diaľničných odpočívadiel, oznamovanie ciest a informácií vo vozidle na zlepšenie pozornosti vodiča a spôsob, ako povzbudiť vodičov, ktorí môžu mať pracovnú zmenu v nočných hodinách, aby využívali iné spôsoby dopravy vrátane verejnej dopravy alebo jazdy zdieľanej služby," vysvetlil spoluautor štúdie Praveen Edara. 

Robíte nočné? Odborníci varujú,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Predchádzajúce výskumy ukázali, ako môžu poruchy spánku zvýšiť riziko dopravných nehôd, ale prebiehali v kontrolovanom prostredí. Najnovšia štúdia išla o krok ďalej, pretože využívala údaje o skutočných pozorovaných zrážkach z približne dvetisíc udalostí, ku ktorým došlo v šiestich štátoch USA. "Už nejaký čas vieme, že poruchy spánku zvyšujú riziko havárie, ale tu sme schopní toto riziko kvantifikovať pomocou údajov o nehodách v reálnom svete, pričom zohľadňujeme zavádzajúce premenné, ako sú charakteristiky vozovky a premávka," doplnil Edara. 

Robíte nočné? Odborníci varujú,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Vedci sa v budúcnosti chcú spojiť s predstaviteľmi verejného zdravotníctva, ktorí sa špecializujú na výskum spánku, aby pochopili, prečo sa to deje a čo sa s tým dá robiť. To im tiež umožní preskúmať, aké protiopatrenia môžu vyvinúť a otestovať, aby zlepšili celkovú bezpečnosť týchto vodičov a ostatných motoristov v ich okolí. 

 

 

Hľadáte prácu snov? Pozrite si pracovné ponuky na pracovnom portáli Kariéra.sk.

Práca v BratislaveTrnaveNitreTrenčíneŽilineBánskej BystriciPrešove Košiciach.

Viac o téme: VodičNočná zmena
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu