Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Tri cviky, ktoré formujú kocky na bruchu: Výsledky sa dostavia rýchlejšie, než by ste čakali

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - Podľa štúdie, ktorú realizovala Americká rada pre cvičenie (ACE), nie je cesta k vypracovaným brušným svalom ani zďaleka taká náročná, ako si mnohí myslia. Jej autori uvádzajú, že na dokonalý výsledok stačia tri jednoduché, rokmi overené cviky a najmä vytrvalosť. Pamätať treba aj na to, že každá snaha o formovanie postavy sa odvíja od spôsobu stravovania.

Príťažlivé bruško "zdobené" svalovými tehličkami je pre mnohých z nás vzdialeným a nedosiahnuteľným snom. Odborníci z Americkej rady pre cvičenie (ACE) však majú iný názor a hovoria, že vypracovať si brušné svalstvo nie je vôbec náročné. Úplne vraj stačí pri cvičení pravidelne opakovať tri jednoduché a overené cviky a predovšetkým nezabúdať na to, že základ brušného svalstva sa tvorí vo vašej chladničke. Najdôležitejšie je strážiť si hladinu tuku v strave.

Čítajte aj: Vedci vraj našli spôsob, ako zvýšiť svoj bežecký výkon: Budete prekvapení, čo treba piť

Výsledky sa dostavia individuálne od 3 do 20 mesiacov. Tím odborníkov viedol Peter Francis z Univerzity v San Diegu a počas štúdie porovnávali 13 obľúbených cvikov na brucho. Ich účinnosť a efektivitu následne zoradili od najviac účinných až po tie, ktoré vykazovali minimálne výsledky. A aké cviky sú najúčinnejšie a najefektívnejšie?

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto  (Zdroj: Getty Images)

Priťahovanie kolien k hrudníku alebo bicyklovanie

Podľa štúdie ACE ide o najúčinnejší cvik na brucho. Ležíte pri ňom na chrbte, nohy držíte vo vzduchu a kolená priťahujte k hrudníku. Končeky prstov na rukách by ste mali mať pod ušami. Účinnosť cvičenia zvýšite, ak budete dvíhať a vytáčať trup do strany a lakeť ruky ťahať ku kolenu opačnej nohy. Cvičenie zapája všetky brušné svaly vrátane predných, na ktorých sa snažíte vytvoriť vytúžené tehličky.

Dvíhanie nôh s opretými lakťami

Na toto cvičenie je potrebná špeciálna opierka, o ktorú si opriete chrbát a lakte. Nohy nechajte visieť nadol, potom zdvihnite kolená k hrudníku a pomaly ich natiahnite späť do zvislej polohy. Opakujte. Týmto cvikom sa stimulujú bočné brušné svaly.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto  (Zdroj: Getty Images)

Cvičenie na fit lopte 

Ide o tretí najúčinnejší tréning na brucho. Ľudia sa pri formovaní brucha upriamujú iba na brušné svalstvo, ale ak ho chcete mať pevné, musíte pracovať aj s inými svalmi. Ľahnite si na loptu s rukami za hlavou a robte bežné "brušáky" s predklonom a sústreďte sa pri tom aj na iné časti tela. Podľa autorov štúdie síce tento cvik vyžaduje menšiu aktivitu, ale je veľmi cielený a obzvlášť účinný, pretože vyžaduje udržanie rovnováhy, ktorá zapája aj menšie brušné svaly.

Viac o téme: PosilňovanieCvikySvalstvoBrušné
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu